DESPRE IMPORTANŢA STUDIERII LIMBILOR CLASICE

Filosofia pentru mileniali: Platon — arhiblog

           Formaţia oricărui tip de intelectual, dar cu atât mai mult a unui teolog este de neconceput fără un studiu aprofundat al limbilor clasice. Dincolo însă de orice câştig intelectual, de orice exerciţiu de erudiţie, învăţarea limbilor clasice reprezintă pentru noi un imperativ sacru: întoarcerea la originea spiritualităţii creştin-europene. Cunoaşterea lor ne oferă un instrument de rigoare filologică, indispensabil înţelegerii literaturii teologice răsăritene, dat fiind faptul că majoritatea operelor teologice fundamentale au fost scrise în aceste limbi.      

            Întreaga terminologie ştiinţifică, savantă, teologică şi filosofică modernă are la bază etimoane greceşti şi latineşti.

            Textul clasic nu poate fi înlocuit cu exactitate maximă de absolut nici o traducere, deoarece prin optica tălmăcitorului, se pierde din consistenţă şi forţă, chiar dacă acel traducător ar purta marca genialităţii. Orice traducere a gândirii originare este de fapt o interpretare. Pentru un demers hermeneutic pertinent, textul trebuie cunoscut în original.

            Prin urmare, teologilor le revine misiunea sacra de a tălmăci şi perpetua patrimoniul literar patristic precum şi cultura şi civilizaţia clasică ce stă la temelia spiritului european. Desigur, studiul limbilor clasice îşi are o suficientă motivaţie chiar şi pentru o cultură secularizată, care are un minim respect faţă de rigoarea istorică şi filologică.Este imposibil pentru un intelectual să aibă o imagine clară asupra mitologiei, istoriei, literaturii, teologiei, şi filosofiei subiacente culturii europene, fără o minimă cunoaştere a limbilor clasice .

            Este suficient să amintim aici doar momentul originar al gândirii greceşti, aşa cum a fost el prezent în scrierile homerice, în Theogonia hesiodică , precum şi importanţa pe care o are studiul filosofiei presocratice în formarea unui intelectual(citeşte mai mult pe https://www.patreon.com/VasileChira).

Lector univ. Dr. Vasile Chira

Facultatea de Teologie ,,Andrei Şaguna” Sibiu

Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu

The URI to TrackBack this entry is: https://vasilechira.wordpress.com/2021/06/04/despre-importanta-studierii-limbilor-clasice/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un comentariu