CARE ESTE  “REȚETA” UNEI DEVENIRI INTELECTUALE DE EXCEPȚIE ?

Leonardo da Vinci, simbolul geniului polivalent

Mulţimea cunoştinţelor nu te învaţă să ai minte„ (Heraclit)

„Unde este multă înţelepciune este şi multă amărăciune, şi cel ce îşi înmulţeşte ştiinţa îşi sporeşte suferinţa” ( Ecleziast 1:18)

„Pentru o minte mare totu-i problem, iar pentru 75 de dramuri de creier,  totu-i sigur”

(Eminescu )

“Cultura este ceea  ce rămâne după ce  ai uitat  ce ai  învățat”(Paul Valéry)

“ Câtă luciditate, atâta dramă”( Camil Petrescu)

           Mă întreabă adesea studenții mai inteligenți, mai sensibili și mai dornici  de a se mobila intelectual: “Domnule profesor,  ce să citim ca să  ajungem  să gândim, să nu fim simple aparate de redat  a ceea ce am înmaganizat în memorie ? Cum să facem  să putem vorbi liber și profund  pe orice temă, ca Andrei Pleșu, ca Liiceanu, ca Patapievici, ca Mihai Neamțu, ca dumneavoastră ?”(Îmi cer scuze pentru  această autoreferențialitate,  însă  e vorba de un citat  pe care îl redau ca atare,  fiind evident conștient de faptul că prestația mea intelectuală, tipul meu de discurs nu se ridică la  altitudinea  domnilor enumerați de către studenți).

          Inteligența, abisalitatea gândirii, profunzimea, creativitatea, persuasiunea, charisma retorică, spiritul speculativ,  simțul liric,  sunt  fără îndoială calități native. Ele pot fi  dezvoltate însă doar între niște limite. Din acest punct de vedere,  resursele genetice, dobândite sunt  asemenea  auzului  muzical, sau auzului filosofic, pe care ori le ai ori nu le ai.

          Epigenetica(știința care  studiază   modalitatea  în care anumiți factori exogeni au capacitatea de a modifica procesele  chimice  de  la nivelul ADN-ului,   de a activa  sau dezactiva   unele secvențe de nucleotide) funcționează  mai mult  în  zona somaticului, în domeniul biologic,  prin  interacțiunea  bagajului genetic cu mediul   exterior.

           Există desigur și  o genetică  a  spiritului,  un ADN  noetic, compus din  mici  unități de  spirit, de  gând, pe care eu  le numesc  “gândeme”,   pentru a nu  confunda  termenul  de “ gândemă ”  cu cel  de “noemă ”  din fenomenologia huserliană sau cu “memele ” culturale   despre care vorbește  Richard Dawkins sau  Daniel Dennett.Despre “gândeme” voi scrie mai pe larg  cu altă ocazie.Mă rezum aici la a spune că, spre deosebire de  “gene ”  și  de “meme ”,  “gândemele”,  genele   spiritului, ale gândirii se  propagă de la un individ la altul sau   din mediul  macrosocial  la individ,  infinit mai  greu.

            Societatea  postmodernă prioritizează imaginea în detrimentul cuvântului, a textului scris, a raționalității, operând   încet dar sigur trecerea  ființei umane de la “homo cogitans” și de la “homo interrogans”, la “homo videns”.Omul se transformă din  “gânditor” în “ văzător”.

             Cu alte cuvinte, imaginea nu  presupune  un efort reflexiv așa cum presupune textul scris.Nu  îți activează   calitatea de ființă  noetică, reflexivă, ci pe cea de ființă  văzătoare, simțuală, instant-constatatoare.E adevărat, și pentru a decripta, interpreta o imagine  e nevoie de   raționalitate, de  efort mnezic, de  interlaționarea logică a elementelor  din decor  într-o schemă logică, însă  contribuția mecanismelor intelective e minimă.

              O astfel de transformare  a omului este  extrem de riscantă pentru că afectează discernământul. Înaintea,  erei  internetului, a videoului, a  youtubizării,  instagramizării și  tiktokizării, imaginația  presupunea  un  efort creator, în sensul că ajungeai la ea în urma unui  proces mental, rațional,  biochimic, sinaptic,  extraordinar de complex. Acum imaginea se  livrează de-a gata, ți se  servește pe tavă.

              Explozia tehnologică,  hedonismul,   spiritul mercantil, au instinctualizat masele, au  afectat inclusiv  capacitatea omului de empatizare. Ființa umană este condamnată să   se întoarcă la emoțiile primitive.

           Lectura   are un rol  crucial în  ecuația  formării  intelectuale pentru că dezvoltă, pintre altele,  vocabularul.  Cercetătorii în neuroștiințe au descoperit că bgajul lexical și gândirea se potențează reciproc. Acest lucru este explicabil pentru că  atunci când gândești, fie că te folosești de limbajul articulat  sonor, fie că recurgi la limbajul interior, cauți  anumiți termeni pentru a putea face gândul inteligibil.Heidegger, de pildă nu a mai continuat să scrie volumul al doilea  din Ființă și Timp pentru că  nu găsea cuvinte care să poată exprima ceea ce  intenționa să  gândească.Pe de altă parte și cuvintele forțează gândirea să se autodepășească,  fiindcă  cititorul  va încerca să umple acei termeni  pe care îi întâlnește  cu un conținut.

           Din acest motiv, toate regimurile  dictatoriale interzic accesul la   totalitatea lexicului. Partidul comunist,  fascismul, neomarxismul   impun astfel de limite lexicale, prin mass-media, prin instituțiile de cultură etc. În general   regimurile totalitare  reduc  numărul cuvintelor  la sub o mie,  excluzând  în mod deliberat cuvintele abstracte, care te obligă să gândești, să îți abstractizezi gândirea.  Abstractizarea   duce la gândirea  conceptuală,  care la rândul ei te ajută să  identifici și alte modele  de gîndire.Evident, acest lucru nu  este pe placul  dictatorilor care au tot interesul să-și  impună propria gândire ca pe o formă noetică unică.

         Regimul comunist, dar și cel neomarxist  cultivă  din nefericire,  superficialitatea, prostia,  divertismentul,  modelul de tânăr cool, fără lecturi, fără întrebări,  fără viață interioară.

         Un lucru este cert:cine controlează  limbajul, controlează gândirea. Controlând gândirea,  controlezi poporul, prezervându-ți automat în acest fel  puetrea. Dacă oamenii nu cnsosc multe cuvinte, nu își pot imagina un alt sistem politic, o altă lume,  cu alte reguli , dar nici o lume spirituală,  transcendentă  celei fizice. Nu își pot imagina o instanță divină. Omul rețelelor de socializare, omul-tabletă,   se apropie treptat de  animalitate, este mancurtizat, sterilizat mental.

              La un moment dat   poetul, prozatorul, criticul literar, Paul Valéry, a fost   căutat  de  o doamnă care l-a rugat să-și exprime punctul de vedere despre producțiile poetice ale fiului ei. După ce  a citit manuscrisele, maestrul Valéry i-a răspuns: „Doamnă, talent nu are . Poate are geniu, dar eu la geniu nu mă pricep”. Spre deosebire de marele scriitor francez, care și-a declinat orice competență în privința  genialității, eu care am studiat geniul din punct de vedere  antropologic, psihologic,   neuroștințific, psihiatric,  filosofic, teologic, care am scris mai multe studii  de geniologie,   eu care am întâlnit  în carne și oase câteva genii(Nicolae Steinhardt, Constantin Noica, Jean Bălin, Florin Octavian etc.) îndrăznesc  să cred că  mă pricep puțin la acest subiect.

              Să vedem  deci care ar fi ingredientele unei deveniri  intelectuale de excepție. Un intelectual rasat, un  ins care scrie, creează ar trebui să aibă  următoarele calități/abilități/deprinderi etc   :

-înzestrare genetică intelectuală peste medie

-inteligență opertivă, logică

–inteligență emoțională

-inteligență cognitivă

-inteligență  spirituală

-spirit speculativ, capacitate de abstractizare

-spirit interogativ

-simț cosmic

-sensibilitate metafizică

-spirit sintetic

-spirit analitic

-capacitatea de depășire a propriei subiectivități

-sete de cunoaștere

-curiozitate

-capacitatea de a se mira

-hipersensibilitate

-luciditate

-spirit deductiv((capacitatea de a trece de la universal, la particular, de a deriva concluzii la fel de generale sau mai puțin generale dintr-un anumit număr de premise)

-spirit inductiv(abilitatea de a face saltul de la situații particulare, la universal, la principii)

-intuiție, capacitate de a simți, de a cădea pe esențial

-imaginație

        Pe lângă aceste calități native  dezvoltate ulterior prin  antrenament  noetic specific   extrem de importante sunt lecturile din toate domeniile,  competența lingvistică(o bună cunoaștere și mânuire a limbii materne, cunoașterea a cel puțin una sau  două  limbi clasice, antice și  a unei limbi moderne, cunoașterea unei brume de limbă germană pentru filosofie ), dar mai ales  întâlnirile destinale. Verbul “a exista” este aproape  echivalent cu “a întâlni”.   Ar trebui   ca   vorba: ”Spune-mi pe cine ai întâlnit, ca să îți spun cine și ce ești” să intre în tezaurul gnomic, aforistic.

         Ce  ar fi fost Leucip daca nu l-ar fi întâlnit pe Democrit, Platon daca nu l-ar fi întalnit pe Socrate, Aristotel daca nu l-ar fi întâlnit pe Platon, Ce ar fi fost Lucrețiu fără Epicur, Thoma de Aquino, dacă nu l-ar fi întânit pe Albert Cel Mare,  ce era  Grigore Palama fară Varlaam   da Calabria, Ce era Kepler fără Thycho  Brahe,  ce  ar fi fost Fichte daca nu l-ar fi  cunoscut pe Kant, ce era Kant fără David Hume ? Ce era  Schopenhauer fără    doctrina lui Buda, ce era Nietzsche si Cioran fară  Schopenhauer, ce era  Ion Creangă, dacă nu-l întâlnea pe Eminescu, ce  ar fi fost Mircea Eliade fără Rudolf Otto, ce  arfi fost  Noica, Cioran, Țuțea, Mircea Vulcănescu fără   Nae Ionescu?  Ce era Heidegger fără Husserl, ce era Sartre fără Heidegger, ce era  Camil Petrescu fără Husserl și Proust, ce era  Pleșu și  Liiceanu fără Noica, ce era Sofronie Zaharov fără Siluan Athonitul,  ce era Dumitru Stăniloae fără Maxim Mărturisitorul ?   

           Diverși profesori de literatură, critici literari sau  reviste literare(prin intermediul  unor sondaje)  etc. au făcut  tot soiul de Liste cu “cele mai bune 50 de cărți”, cu  ”cele mai mari 100 de cărți”, cu “cele  mai citite 200 de cărți  din literatura universală “ etc.De  cele mai multe ori,  topurile, clasamentele, canoanele se rezumă la beletristică. În orice caz,  nu își prpopun să   facă liste exhaustive,  să recomande  cărți din toate domeniile spiritului  care au  capacitatea  de a   structura  dintr-o perspectivă  enciclopedică, pluri- și transdisciplinară, universul cultural, artistic, filosofic, științific al unui intelectual, care pot   ajuta  omul  în aventura creatoare, pot  inbunătății metabolismul unui scriitor, filosof, teolog, artist, savant, pot  contribui la conturarea profilului  genial.

             În privința   alcătuirii  listei,  existau desigur mai multe posibilități: să  o fac în ordine alfabetică,   să o fac pe școli, curente  filosofice și  literare,  Școala  ioniană, eleată, socratică, atomismul, peripateticismul,  sofismul,  stoicismul, cinismul, neoplatonismul etc. , umanismul,   empirismul, raționalismul, idealismul, existențialismul, pozitivismul,  pragmatismul, structuralismulmul,  iluminismul, romantismul, verismul, realismul, clasicismul,  suprarealismul, postmodernismul etc. , să o fac pe  continente, țări,  să o fac pe domenii, literatură, filosofie, muzică, artă,  teologie, știință etc.,  să o fac în ordinea ierarhică a profunzimii, a valorii estetice, ceea  ce ar fi fost  probabil   subiectiv.  În cele din urmă am   ales   să   respect, pe cât posibil,  criteriul  temporal, cronologic.

              Iată  lista lui Chira:

  • Biblia
  • Coranul
  • Mahabharata
  • Vedele
  • Upanișadele
  • Zarathustra, Avesta
  • Confucius, Analectele
  • Epopea lui Hhilgameș
  • Corpusul budist
  • Hesiod, Theogonia, Munci și zile
  • Homer, Iliada, Odiseea
  • Tragicii greci:Eschil, Sofocle și Euripide
  • Lao Tzu, Tao te ching. Calea si puterea
  • Legile lui Manu
  • Fragmentele presocraticilor(Thales, Anaximadru, Anaximene,  Pitagora, Heraclit, Parmenide Anaxagora din Clazomenae,  Democrit, Leucip,  Protagoras, Gorgias,  etc)
  • Platon(Dialogurile :Republica, Sofistul, Parmenide,  Apărarea lui Socrate , Banchetul, Charmides, Cratylos , Critias, Criton, Euthydemos, Euthyphron, Gorgias, Hippias Maior, Hippias Minor, Ion, Menon, Timaios, Protagoras, Lysis, Phaidon, Phaidros etc.)
  • Aristotel(Metafizica, Fizica, Politica, Poetica, Etica mare, Topica, Analitica prima, Analitica secundă, Retorica, Despre suflet, Respingerile sofistice, Despre cer, Despre univers, Despre vise, Istoria animalelor, Despre plante etc.
  • Diogene Laertios, Despre viețile și doctrinele filosofilor
  • Publius Terentius Afer, Fata din Andros (Andria), Soacra (Hercyra), Cel ce se pedepsește singur (Heautontimorumenos), Eunucul (Eunuchus), Formio (Phormio), Frații (Adelphoe).
  • Plautus, Amphitruo, Aulularia, Pseudolus, Miles gloriosus, Rudens.
  • Gaius Iulius Caesar, Commentarii de bello gallico (Comentarii despre războiul galic),
  •  (Comentarii despre războiul civil)
  • Marcus Tullius Cicero, De republica (Despre stat), De legibus (Despre legi), De natura deorum (Despre natura zeilor), De divinatione (Despre divinație), De fato (Despre destin), In Verrem (Împotriva lui Verres), In Catilinam (Împotriva lui Catilina, Catilinarele), In Marcum Antonium(Împotriva lui Marcus Antonius), De oratore libri tres (Trei cărți despre orator), Partitiones oratoriae (Diviziunea părților artei elocinței), Brutus,  Tusculanae, Disputationes, De finibus, De Officiis, Pro Milone, Pro Sulla, Pro  Roscio Amerino, Pro Flacco, Pro Cæcina.  A se citi de asemenea și scrisorile lui Cicero: Ad Atticum, Ad Familiares, Ad Quintum, Ad Brutum
  • Publius Vergilius Maro, Eneida, Bucolicele, Georgicele
  • Publius Ovidius Naso, Amores ( „Iubiri”), Remedia amoris ( „Remediile iubirii”), De medicamine faciei femineae („Îngrijirea feței feminine”),Tristia („Tristele”), Epsitulae ex Ponto sau Pontica („Scrisori de la Pontus Euxinus), Scrisori din exil, Arta iubirii, Metamorfoze.
  • Quintus Horatius Flaccus, Satirae, Carmina I-III, Carmen saeculare, Carmina  IV, Epistulae I, Epistulae II (Epistula ad Pisones/Ars poetica)
  • Publius(Gaius) Cornelius Tacitus, De vita Iulii Agricolae („Viața lui Iulius Agricola”), De origine et situ Germanorum („Despre originea și locurile Germanilor”, Anales.
  • Epicur, Catheismul celor 40 de sentințe (Kyriai doxai) și fragmentele  disparate,  păstrate  din Peri physeos (Despre natură).
  • Titus Lucretius Carus, De rerum natura
  • Stoicorum Veterum Fragmenta (Fragmentele vechilor stoici), editate de Hans von Arnim.
  • Marcus Aurelius, Despre sine
  • Seneca, Epistulae ad Lucilium, Hercule cuprins de nebunie, Troienele, Fenicienele, Medeea etc
  • Epictet, Manualul
  • Origen, Despre principii,  Scolii, Comentarii, Omilii, Contra lui Celsus, Despre rugăciune, Exortație la martiriu, Convorbiri cu Heraclide, etc.
  • Clement Alexandrinul, Pedagogul, Stromatele,
  • Iustin Martirul și filosoful, Apologia,  Dialogul cu iudeul Trifon
  • Quintus Septimius Florens Tertullianus, Apopogeticul,  Ad Martyras” (Către martiri), „De cultu feminarum” (Despre îmbrăcăminea femeilor), „Ad uxorem” (Către soție), Către Scapula, Despre trupul lui Hristos, Împotriva lui Hermoghene,  Despre mărturia inimii, Despre prescripţia contra ereticilor, Despre răbdare, Despre pocăinţă, Despre rugăciune, Despre suflet
  •  Ioan Gura de Aur, Omilii la Facere, Despre necunoasterea lui Dumnezeu, Diavolul si magia, Parinti, copii si cresterea lor, Problemele vietii, Omilii la statui, Despre desfătarea celor viitoare,  Scrisori din exil, Despre deprimare, suferinta si providenta,  Catre Olimpiada, Omilii la Facere, Despre necunoasterea lui Dumnezeu, Diavolul si magia,  Parinti, copii si cresterea lor, Problemele vietii, Omilii la statui, Despre desfătarea celor viitoare,  Scrisori din exil, Despre deprimare,  despre suferință etc.
  • Vasile Cel Mare, Omilii la Hexaemeron, Regulile Monahale, Despre Judecata lui Dumnezeu etc.
  •  Grigore de Nyssa, „De virginitate” (Despre feciorie), Marele cuvânt catehetic, Despre nevoință Despre viața lui Moise, Despre suflet și înviere,  Despre învățătura creștină, Scrisori și tratate trinitare etc.
  • Grigore de Nazianz, Plângere pentru suferințele sufletului („Threnos peri ton tes heautu psyches pathon”), Cântec de seară („Hymnos hesperinos”), Discursuri („Logoi”), Invective („Logoi steliteutikoi”).
  • Boethius, De Consolatione Philosophiae(Despre mângâierea filosofiei), Institutio Arithmetica, De Fide Catholica, De Institutione Arithmetica, libri II,  De Institutione Musica, libri V, Tractatus theologici, De Fide Catholica etc.
  • Augustin, Confesiuni, Despre cetatea luim Dumnezeu,  De magistro, Solilocvii, De libero arbitrio, De dialectica, Despre minciună, Despre adevărata religie, Despre viața cea fericită, Despre muzică, Despre îngeri și oameni, De doctrina christiana etc.
  • Sfântul Dionisie Areopagitul, Despre numirile dumnezeiești, Despre teologia mistică, Despre ierarhia cerească, Despre ierarhia bisericească.
  • Evagrie Ponticul, Tratatul practic, Gnosticul, Capetele gnostice
  • Maxim Mărturisitorul, Epistole adresate lui Ioan Cubicularul, Cuvânt ascetic, Capetele despre dragoste, Cele 100 capete despre cunoaștere, Ambigua(Despre diferite locuri cu multe și adânci înțelesuri din Sfinții Dionisie și Grigore), Explicare la Tatăl Nostru, Cele 200 capete despre teologie și iconomia întrupării, Despre cunoaștere, Quaestiones ad Thalasium, Mystagogia.
  • Averroes, Incoerența incoerenței 
  • Avicenna, Cartea vindecării,  Canonul medicinii,  Logica sa, Metafizica, Fizica și De Caelo.
  • Al-Farabi, Kitab al-Musiqi al-Kabir(Marea carte a muzicii),  Vederile locuitorilor cetății virtuoase, Sentențiile omului de stat (Fusul al-madani)
  • Moise Maimonide, Călăuza șovăielnicilor sau Călăuza rătăcițilo,r Sanhedrin Mișna.
  • Ioan Duns Scotus, Parva logicallia, Quaestiones super libros De anima, Quaestiones super libros Metaphysicorum Aristotelis, Expositio super libros Metaphysicorum Aristotelis, Reportatio parisiensis, Quaestiones Quodlibetales, De primo principio, Theoremata etc.
  • Albert  Magnus, Suma theologica, Despre destin.
  • Toma de Aquino,  Scriptum super Sententiis, Summa contra Gentiles, Summa Theologiae, Quaestiones
  • William Ockham, Despre universalii, Summa Logicae („Compendiu de logică”), Expositio in libros artis logicae, prooemium et expositio in librum Porphyrii de Praedicabilibus („Expunere a cărților despre arta logicii, Prolog și expunere a Isagogei lui Porfir”), Expositio in librum Praedicamentorum Aristotelis („Expunere a Categoriilor lui Aristotel”), Expositio in librum Perihermeneias Aristotelis („Expunere a cărții Despre Interpretare a lui Aristotel”), Tractatus de praedestinatione et de praescientia dei respectu futurorum contingentium („Tratat despre predestinare și despre preștiința lui Dumnezeu cu privire la viitorii contingenți”), Expositio super libros Elenchorum („Expunere a Respingerilor Sofistice”), Expositio in libros Physicorum Aristotelis („Expunere a Fizicii lui Aristotel” ), Brevis summa libri Physicorum („Scurt compendiu al Fizicii” ), Summula philosophiae naturalis („Mic compendiu asupra filosofiei naturale”, Quaestiones in libros Physicorum Aristotelis („Probleme asupra cărților despre fizică ale lui Aristotel”), Utrum anima sit subiectum scientiae („Dacă sufletul este subiect al Științei”), De aeternitate mundi („Despre eternitatea lumii”), De causalitate finis sau De fine („Despre cauzalitatea finală”), De corpore Christi („Despre trupul lui Hristos” ), De imperatorum et pontificum potestate („Despre puterea împăraților și pontifilor”), Dialogus („Dialogul”), Breviloquium de principatu tyrannico („Scurt tratat asupra puterii tiranice”).
  • Anselm de Canterbury, Monologion,  Proslogion, De grammatico, De veritate, De libertate arbitrii, De casu diaboli,  Epistola de incarnatione verbi sau De fide trinitatis, Cur deus homo,  De conceptu virginali et de originali peccato.
  • Marsilio Ficino, Theologia Platonica de immortalitate animae, Comentarii la Platon, De vita libri tres, De religione Christiana et fidei pietate etc.
  • Giovanni Pico della Mirandola, „Oratio de dignitate hominis”, „Disputationes adversus astrologiam divinatricem”, „Conclusiones philosophicae, cabalisticae et theologicae”, „De ente et uno” etc.
  • Niccolò di Bernardo dei Machiavelli, Le istorie fiorentine („Istoriile florentine”, Sette libri dell’arte della guerra („Șapte cărți despre arta războiului”),  Il principe („Principele”).
  • Giordano Bruno, „De l’infinito, universo e mondi” („Despre infinitatea universului și a lumilor”),  „De la causa, principio e uno” („Despre cauză, început și unitate”), „Cena de le Cenere” („Cina cenușii”),  „Gli eroici furori” („Pasiunile eroice”).
  • Galileo Galilei, Mesagerul înstelat (Sidereus Nuncius), Dialog despre cele două sisteme principale ale lumii (Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo), Discursurile și demonstrațiile matematice legate de două noi științe (Discorsi e Dimostrazioni Matematiche, intorno a due nuove scienze) etc.
  • Erasmus din Rotterdam, „Laus Stultitiae” („Elogiul nebuniei”), „De Ratione Studii”, („Despre rațiunea învățării”), „Institutio principis christiani”, („Educația principilor creștini”), Colloquia familiaria”, („Convorbiri familiare”), „Dialogus Ciceronianus”, („Dialogul Ciceronian”), „De Pueris Satim ac Liberaliter Instituendis”, („Despre educația suficientă și liberă a copiilor”), „De puritate ecclesiae christianae”, („Despre puritatea Bisericii creștine”), etc.
  • William Shakespeare, Hamlet, Regele Lear,  Macbeth, Iulius Cezar, Antono și Cleopatra, Othello, Romeo și Julieta, Richard al II-lea, Henric al IV-lea, Henric al V-lea, Henric al VI-lea, Richard al III-lea, Henric al VIII-lea etc.
  • Tommaso Campanella, „Filosofia democrației prin simțuri”, „Cetatea soarelui”, „Poezii Filozofice”
  • Thomas Morus, „Istoria regelui Richard al III-lea”, „Utopia”
  • Martin Luther, An den christlichen Adel deutscher Nation von das christlichen Standes Besserung („Către nobilimea creștină de națiune germană despre îmbunătățirea stării creștine”), Von der Freiheit eines Christenmenschen („Despre libertatea unui creștin”),  Gesangbüchlein („Cărticica de cântece”),  Sendbrief von Dolmetschen („Scrisoarea despre tălmăcire”)
  • Francis Bacon, Essays , De sapientia veterum (1609), Novum organum, Historia naturalis et experimentalis ad condendam philosophiam, De augmentis scientiarum, Apophthegms new and old, Sylva Sylvarum. New Atlantis. 
  • John Locke, An essay concerning human understanding (Eseu asupra intelectului omenesc), Câteva păreri asupra educației, Scrisoare despre Toleranță etc.
  • David Hume, A Treatise of Human Nature (Tratat asupra naturii umane), Eseuri morale și politice (1741), An Enquiry concerning Human Understanding (Cercetare asupra intelectului omenesc), An Enquiry concerning the Principles of Morals (Cercetare asupra principiilor moralei), History of England (Istoria Angliei), Istoria naturală a religiei, Dialogues concerning Natural Religion (Dialoguri asupra religiei naturale).
  • Thomas Hobs, „Leviathan”
  • George Berkeley, «Experiența unei noi teorii a viziunii» («An Essay Towards a New Theory of Vision»), «Un tratat privind principiile cunoașterii umane» («Treatise Concerning the Principles of Human Knowledge»), «Trei conversații între Hylas și Philon» («Three Dialogues between Hylas and Philonous»), «Sayris sau lanțul gândirii și cercetării filosofice» («Siris: A Chain of Philosophical Reflexions and Inquiries»).
  • Jean Calvin, Învățământul religiei creștine (Christianae religionis institutio), Institution de la religion chrétienne, De Clementia, Catehismul Bisericii din Geneva.
  •  René Descartes,  Le Discours de la méthode, Regulile pentru îndrumarea minții, Principia philosophiae (Principiile filosofiei), Meditationes metaphysicae (Meditații metafizice), Les Passions de l’âme (Pasiunile sufletului).
  • Baruch Spinoza, „Ethica Geometrico Demonstrata” („Etica prezentată într-o ordine geometrică”, „Tractatus de Deo et Homine Ejusque Felicitate” („Tratat cu privire la Dumnezeu, om și fericirea sa”), Tractatus theologico-politicus” („Tratat teologico-politic”).
  • François Rabelais, Gargantua și Pantagruel
  • François Villon, „Semincerul” („Le Lais”), „Testamentul”, sau „Marele Testament” („Grant Testament de François Villon fait en 1461”)
  • Molière(Jean-Baptiste Poquelin), L’École des maris (Școala bărbaților),  L’École des femmes (Școala femeilor),  L’Étourdi (Zăpăcitul), Le Mariage forcé (Căsătorie cu de-a sila), Le Misanthrope (Mizantropul), L’Avare (Avarul), Le Médecin malgré lui (Doctor fără voie), Amphitryon, Tartuffe, Le Bourgeois Gentilhomme (Burghezul gentilom), Le Malade imaginaire (Bolnavul închipuit).
  • Jean Racine, Tebaida, Alexandru cel Mare, Andromaca , Britannicus,  Mitridate, Phèdre.
  • Jean de La Fontaine, La Cigale et la Fourmi („Greierele și furnica”), Le Corbeau et le Renard („Corbul și vulpea”), Le Loup et l’Agneau („Lupul și mielul”), Le Renard et la Cigogne („Vulpea și barza”).
  • Luc de Clapiers, marquis de Vauvenargues, Introduction à la connaissance de l’esprit humain,  Reflexions and Maximes
  • François de la Rochefoucauld, Memorii (Mémoires),  Cugetări sau sentințe și maxime morale (Réflexions ou sentences et maximes morales)
  • Montaigne, Essais („Eseuri”), Journal de voyage de Montaigne en Italie par la Suisse et l’Allemagne („Jurnalul de călătorie a lui Montaigne în Italia prin Elveția și Germania”).
  • Blaise Pascal, Les provinciales (Scrisori Provinciale), L’art de persuader,  (Arta de persuasiune), Les pensées (Cugetări)
  •  Lope de Vega(Félix Lope de Vega y Carpio), „Rimele sacre”,  La Arcadia, „Pastores de Belén. Prosas y versos divinos” („Păstori în ziua Nașterii Domnului. Proze și versuri divine”)
  • Miguel de Cervantes Saavedra, „La Galatea”, „Don Quijote de la Mancha”, „Novelas ejemplares”,  „Segunda parte del ingenioso caballero don Quijote de la Mancha”, „Los trabajos de Persiles y Sigismunda”
  •  Pedro Calderón de la Barca, „Amor, honor y poder” („Dragoste, onoare și putere”), „La vida es sueño” („Viața este vis”),  „El alcalde de Zalamea” („Primarul din Zalamea”), „El mayor monstruo” („Cel mai mare monstru”), „El médico de su honra” („Doctorul onoarei sale”), „El gran teatro del mundo” („Marele teatru al lumii”),  „La cena del rey Baltasar” („Cina regelui Baltazar”).
  • Francesco Petrarca, Africa, Carmen bucolicum, Epistolae metricae, Rime in vita e morta di Madonna Laura(cunoscută cu titlul Il Canzoniere/”Canțonierul”),De viris illustribus, Rerum memorandum, De vita solitaria etc.
  • Giovanni Boccaccio, Decameronul, „Elegia di Constanza”, „La caccia di Diana”, „Il Filostrato”,”Amorosa visione”, „Elegia di Madonna Fiammetta”, „Genealogia Deorum Gentilium”, „De claris mulieribus”, „De casibus virorum illustrium”, „Bucolicum Carmen”.
  • Dante Alighieri(Durante di Alighiero degli Alighieri), „Divina Commedia”(„Inferno”, „Purgatorio”, „Paradiso”), Le Rime, „De Monarchia” („Despre monarhie”), „Il Convivio” („Banchetul”).
  • Meister Eckhart, Das Buch der göttlichen Tröstung (Cartea consolării divine), Vom edlen Menschen (Despre omul nobil), Von Abgeschiedenheit (Despre detașare).
  • Jakob Böhme, Aurora
  • Sir Isaac Newton, Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica (Principiile matematice ale filosofiei naturale)
  • Gottfried Wilhelm Freiherr von Leibniz, Eseuri de teodicee asupra bunătății lui Dumnezeu, a libertății omului și a originii răului , Monadologia,
  • Immanuel Kant, Critica rațiunii pure, Critica rațiunii practice, Critica facultății de judecare, Prolegomene la orice metafizică viitoare care se va putea înfățișa ca știință, Întemeierea metafizicii moravurilor, Metafizica moravurilor, Istoria generală a naturii și teoria cerului, Despre pedagogie, Religia doar în limitele rațiunii, Observații asupra sentimentului de frumos și sublim, Spre pacea eternă: un proiect filosofic,  Înștiințare asupra încheierii apropiate a unui tratat în vederea păcii eterne în filosofie etc.
  • Johann Gottlieb Fichte, Versuch einer Kritik aller Offenbarung (Încercare de critică a oricărei revelații), Wissenschaftslehre (Doctrina știintei), Sittenlehre (Etica), Die Bestimmung des Menschen (Menirea omului), Reden an die deutsche Nation (Cuvântări către națiunea germană)
  • Friedrich Wilhelm Joseph Schelling, Erster Entwurf eines Systems der Naturphilosophie („Prima schiță pentru un sistem al filozofiei naturii”, System des transcendentalen Idealismus („Sistemul idealismului transcendental”, Bruno, oder über die göttlichen und natürlichen Prinzipien der Dinge („Bruno, sau dialog asupra principiilor divine și naturale ale lucrurilor”, Philosophie der Kunst („Filozofia artei” ), Vorlesungen über die Methode des akademischen Studiums („Prelegeri asupra metodologiei studiului academic”, Darlegung des wahren Verhältnisses der Naturphilosophie zu der verbesserten Fichte’schen Welt („Explicarea adevăratei relații a filozofiei naturii cu lumea perfecționată a lui Fichte”, Untersuchungen über das Wesen der menschlichen Freiheit („Cercetări asupra esenței libertății omului”, Philosophie der Mythologie („Filozofia mitologiei”, Philosophie der Offenbarung („Filozofia revelației”)
  • Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Phänomenologie des Geistes („Fenomenologia spiritului”, Wissenschaft der Logik („Știința logicei” ), Enzyklopädie de philosiphischen Wissenschaften („Enciclopedia științelor filozofice”), Grundlinien der Philosophie des Rechts („Bazele filozofiei dreptului”), Vorlesungen über die Ästhetik („Prelegeri despre estetică”), Vorlesungen über die Philosophie der Geschichte („Prelegeri de filozofie a istoriei”), Prelegeri de filozofie a religiei, Prelegeri de istorie a filozofiei.
  • Johann Christian Friedrich Hölderlin, Moartea lui Empedocle („Der Tod des Empedokles”), Hyperion sau eremitul în Grecia („Hyperion oder der Eremit in Griechenland”), Poezii („Gedichte”).
  • Karl Heinrich Marx, Luptele de clasă în Franța,  Bazele critice ale economiei politice,  Capitalul.
  • Ludwig Andreas Feuerbach,  Esenţa creştinismului, Teze preliminare pentru reforma filozofiei, Principiile filozofiei viitorului, Esenţa religiei,  Gânduri despre viață și moarte.
  • Arthur Schopenhauer, Ueber die vierfache Wurzel des Satzes vom zureichenden Grunde (Despre împătrita rădăcină a principiului raţiunii suficiente),  Ueber das Sehen und die Farben (Despre vedere şi culori), Die Welt als Wille und Vorstellung (Lumea ca voinţă şi reprezentare), Über den Willen in der Natur (Despre voinţă în natură), Über die Freiheit des menschlichen Willens (Despre libertatea voinţei omeneşti), Die beiden Grundprobleme der Ethik (Cele două probleme fundamentale ale eticii), Parerga und Paralipomena (Parerga şi Paralipomena).
  • Friedrich Daniel Ernst Schleiermacher, Der christliche Glaube (Credința creștină), Hermeneutica
  • Voltarire (François-Marie Arouet), Candidul, Œdipe, Lettres philosophiques, Zaïre, Elémens de la philosophie de Newton, Zadig, Poème sur le désastre de Lisbonne, Dictionnaire philosophique, Traité sur la tolérance.
  • Jean Jacques Rousseau, Discurs asupra științelor și artelor, Discurs asupra originii și fundamentelor inegalității dintre oameni, Contractul social, Scrisoare despre muzica franceză, Discurs despre economia politică, Émile sau despre educație (roman pedagogic, Iulia sau noua Eloiză (roman epistolar),
  • Benjamin Constant, ”Principes de politique applicables à tous les gouvernements représentatifs” (Principii de politică aplicabile tuturor guvernărilor reprezentative), De la liberte des Anciens comparee a celle des Modernes (Despre libertatea anticilor și libertatea modernilor).
  • Montesquieu(Charles-Louis de Secondat, Baron de La Brède et de Montesquieu), Spiritul legilor, Scrisori persane, Considérations sur les causes de la grandeur des Romains et de leur décadence ;(„Considerații asupra cauzelor măreției și decadenței romanilor”)
  • Johann Wolfgang von Goethe, Faust, Suferințele tânărului Werther („Die Leiden des jungen Werthers”),  Anii de ucenicie ai lui Wilhelm Meister („Wilhelm Meisters Lehrjahre”), Afinitățile elective („Die Wahlverwandtschaften”)
  • Johann Christoph Friedrich Schiller, Don Karlos, Die Jungfrau von Orléans ( Fecioara din Orléans), Kabale und Liebe(Intrigă și iubire), Über den Zusammenhang der tierischen Natur des Menschen mit seiner geistigen, Despre relația dintre natura animală și cea spirituală a omului)
  • Charles Darwin, Originea speciilor
  • Christian Johann Heinrich Heine, Lyrisches Intermezzo, (Intermezzo liric),  Neue Gedichte(Poezii noi), Buch der Lieder (Cartea cântecelor).
  • Johann Gottfried von Herder, Despre literatura germană mai nouă („Über die neuere deutsche Literatur”), Tratat despre originea limbii („Abhandlung über den Ursprung der Sprache”), Despre stilul și arta germană („Von deutscher Art und Kunst”),  Brutus, Cântece populare („Volkslieder”), Idei cu privire la filozofia istoriei umanității („Ideen zur Philosophie der Geschichte der Menschheit”).
  • Gotthold Ephraim Lessing, Nimicuri („Kleinigkeiten”), Scrisori privind literatura cea mai nouă („Briefe, die neueste Literatur betreffend”), Fabule („Fabeln”), Laokoon sau despre limitele picturii și ale poeziei („Laokoon oder Über die Grenzen der Malerei und Poesie”),  Educarea neamului omenesc („Die Erziehung des Menschengeschlechts”), Nathan înțeleptul („Nathan der Weise”).
  • Jean le Rond D’Alembert, „Traité de Dynamique” (Tratat de dinamică), Discours préliminaire („Prefața Enciclopediei”), Philosophie expérimentale („Filosofia experimentală”), Sur les principes de la métaphysique(„ Despre principiile metafizicii”).
  • Denis Diderot, Pensées philosophiques(Cugetări filosofice), L’Encyclopédie, La promenade du sceptique, L’Encyclopédie, Lettresur les sourds et muets, Nepotul lui Rameau. Jacques fatalistul
  • Adam Smith, Avuția națiunilor
  • Henri de Saint-Simon, Lettres d’un habitant de Genève à ses contemporains, L’Industrie, Le Politique, L’Organisateur, Du système industriel, Catéchisme des industriels, Nouveau Christianisme
  • Auguste Comte, Considérations sur les sciences, les savants et le pouvoir spirituel, Traité élémentaire de géométrie analitique, Traité philosophique d’astronomie populaire.
  • Honoré de Balzac,  Comedia unană(În căutarea absolutului , La Recherche de l’absolu,  Moș Goriot,  Iluzii pierdute,  Femeia de treizeci de ani, Pescuitorii în apă tulbure,  Verișoara Bette etc.), Povestiri hazlii („Contes drôlatiques”),  Ilustrul Gaudissart („L’Illustre Gaudissart”), Crinul din vale („Le lys dans la vallée”), Strălucirea și suferințele curtezanelor („Splendeurs et misères des courtisanes”), Țăranii („Les paysans”).
  • Victor Hugo, Ode și poezii diverse („Odes et poésies diverses”), Orientalele („Les Orientales”), Frunze de toamnă („Les Feuilles d’automne”), Cântecele crepusculului („Les Chants du crépuscule”), Vocile lăuntrice („Les Voix intérieures”), Razele și umbrele („Les Rayons et les Ombres”), Pedepsele („Les châtiments”), Contemplațiile („Les Contemplations”), Regele petrece („Le roi s’amuse”), Ultima zi a unui condamnat la moarte („Le Dernier Jour d’un condamné”), Notre-Dame de Paris,  Mizerabilii („Les Misérables”),  Oamenii mării („Les Travailleurs de la mer”), Omul care râde („L’homme qui rit”)
  • Alexandre Dumas, După douăzeci de ani, Cei trei muşchetari, Regina Margot, Doamna de Monsoreau şi Cei patruzeci şi cinci, Colierul reginei, Contele de Monte Cristo
  • Friedrich Wilhelm Nietzsche, Homer und die klassische Philologie, („Homer și filologia clasică”), Die Geburt der Tragödie, („Nașterea tragediei”), Menschliches, Allzumenschliches: Ein Buch für freie Geister, („Omenesc, prea omenesc: O carte pentru spiritele libere”), Morgenröte, („Aurora”), Die fröhliche Wissenschaft,  („Știința veselă”), Also sprach Zarathustra,  („Așa grăit-a Zarathustra”), Jenseits von Gut und Böse, („Dincolo de bine și rău”), Zur Genealogie der Moral, („Genealogia moralei”), Götzen-Dämmerung, („Amurgul idolilor”), Der Antichrist,  („Anticristul”), Ecce Homo, Voința de putere(postum)
  • Henri-Louis Bergson, Essais sur les données immédiates de la conscience (Eseu asupra datelor imediate ale conștiinței), Matière et Mémoire (Materie și memorie)[nefuncțională), Le Rire (Râsul), L’Évolution créatrice (Evoluția creatoare), L’Énergie spirituelle (Energia spirituală), Les Deux sources de la morale et de la religion (Cele două surse ale moralei și ale religiei.
  • Stéphane Mallarmé, Hérodiade, poem tragic, L’après-midi d’un faune („După-amiaza unui faun”), Poésies („Poezii”), Vers et prose („Versuri și proză”), Un coup de dés jamais n’abolira le hasard („O aruncare de zar nu va desființa hazardul”), Divagations („Divagații”)
  • Nikolai Vasilievici Gogol, Arabescuri („Arabeski”), Revizorul („Revizor”), Mantaua („Șinel”), Suflete moarte („Mërtvîe duși”)
  • Ivan Sergeyevich Turgheniev,  Prima iubire/Первая любовь / Pervaia liubov), Părinți și copii/ (Отцы и дети / Otțî i deti), Un cuib de nobili (Дворянское гнездо / Dvorianskoe gnezdo)
  • Aleksandr Sergheevici Pușkin, Evgheni Oneghin, Dama de pica, Povestirile răposatului Ivan Petrovici Belkin, Fata căpitanului, Micile tragedii(Cavalerul avar, Mozart și Salieri, Ospetele de piatră, Ospăț în timp de ciumă.
  • Fiodor Dostoievski, Omul dedublat, Amintiri din casa morților,  Crimă și pedeapsă, Idiotul, Adolescentul, Frații Karamazov,  Demonii,  Însemnări din subterană,  Jucătorul.
  • Lev Tolstoi,  Război și pace,  Anna Karenina,  Învierea, „Moartea lui Ivan Ilici”, Sonata Kreutzer,  „Confesiunile”, „Critica teologiei dogmatice”, „Scurtă expunere a Evangheliei” și „În ce constă credința mea”,  „Cu ce trăiesc oamenii”
  • Anton Pavlovici Cehov, Cerere în căsătorie, Pescărușul, Unchiul Vania, Trei surori, Livada de vișini
  • Vladimir Sergheievici Soloviov, Criza filozofiei occidentale, Temeiurile filozofice ale constiintei unitare, Lectii despre Dumnezeu-umanitate, Rusia si Biserica universala, Evreitatea si problema crestina, Frumusetea in natura, Trei dialoguri despre sfarsitul istoriei universal.
  • Nikolai Alexandrovici Berdiaev, Sensul creației. Încercare de îndreptățire a omului, Un nou Ev Mediu, Marxismul și religia, Spirit și libertate. Încercare de filosofie creștină, Omul și mașina, Creștinism și realitate socială, Eul și lumea obiectelor. O încercare de filosofie a singurătății și comuniunii, Despre menirea omului. Încercare de etică paradoxală, Cinci medfitații asupra existenței, Originea și sensul comunismului rus, Despre sclavia și libertatea omului. Încercare de filosofie personalistă, Spiritul lui Dostoievski, O încercare de metafizică eshatologică. Creație și obiectivare, Dialectica existențială a divinului și omenescului, Sensul istoriei, Adevăr și revelație, Filosofia inegalității
  • Serghei Nikolaevici Bulgakov, Dogma euharistică, Ortodoxia, Scara lui Iacov
  • Lev Sestov, Noaptea din Gradina Ghetsimani, Privilegiaţii şi dezmoşteniţii istoriei, Speculație și apocalipsă, Filosofia tragediei, Revelațiile morții, Extazele lui Plotin, Apoteoza lipsei de temeiuri, Kierkegaard si filosofia existentială, Athena si Ierusalimul, Pe cântarul lui Iov.
  • Boris Leonidovici Pasternak, Anul nouă sute cinci, Locotenentul Schmidt, A doua naștere, Doctor Jivago.
  • Mihail Afanasievici Bulgakov, Maestrul și Margareta, Inimă de câine, Garda Albă.
  • Ivan Alexandrovici Goncearov, Oblomov
  • Charles John Huffam Dickens, Oliver Twist, A Christmas Carol, David Copperfield, Great Expectations
  • George Bernard Shaw, Profesiunea Doamnei Warren (Mrs. Warren’s Profession), Cezar și Cleopatra (Caesar and Cleopatra)
  • Henryk Adam Aleksander Pius Sienkiewicz de Oszyk, Prin foc și sabie, Potopul, Quo Vadis, Prin pustiu și jungle
  • Miguel de Unamuno, Paz en la guerra („Pace în război”, Niebla („Ceața”), San Manuel Bueno, Mártir („Bunul sfânt Manuel, martir”)
  • Luigi Pirandello, La vita nuda (Viața goală), Amori senza amore (Iubiri fără iubire), Beffe dellamorte e della vita (Glumele morții și ale vieții), Quand’era matto (Când eram nebun), L’esclusa (Exclusa), Uno, nessuno e centomila (Unul, nici unul și o sută de mii), Șase personaje în cautarea unui autor
  • Marcel Proust, În căutarea timpului pierdut, La umbra fetelor în floare
  • Franz Kafka, Procesul, Castelul, Colonia penitenciară, Metamorfoza
  • Martin Buber, Die Geschichten des Rabbi Nachman („Povestirile rabinului Nahman”), Povestiri hasidice, ” Ich und Du” (Eu și tu), Gog și Magog,  Credința profeților, Eclipsa lui Dumnezeu, Cuvîntări despre educație.
  • Franz Rosenzweig, Hegel und der Staat, Der Stern der Erlosung, Die Schrift, Briefe,  Kleinere Schriften, Das Büchlein vom gesunden und kranken Menschenverstand(trad.rom.”Carticica despre mintea omeneasca sanatoasa si bolnava”)
  • Karl Barth, Epistola către romani (Der Römerbrief), Dogmatică bisericească (Kirchliche Dogmatik)—13 volume, Predicarea de-a lungul anului creștin, Dumnezeu aici și acum, Teologia evanghelică. O introducere, „Biserică și Stat”
  • Raymond Aron „La Sociologie allemande contemporaine”, „Introduction a la philosophie de l’histoire”, „La Philosophie critique de l’histoire”, „Le Grand Schisme”, „L’Opium des intellectuels” , „La Societe industrielle et la guerre”, „Dimensions de la conscience historique”, „Dix-huit lecons sur la societe industrielle”
  • Isaiah Berlin, Historical Inevitability(Inevitabilitatea istorică), Four Essays on Liberty (Patru eseuri despre libertate), Russian Thinkers (Gânditori ruși)
  • Claude Lévi-Strauss, Tropice triste, Gândirea sălbatică, Antropologia structural
  • Michel Foucault, Les mots et les choses – une archéologie des sciences humaines (Cuvintele și Lucrurile, o arheologie a științelor umane), Histoire de la sexualité (Istoria sexualității), Histoire de la folie à l’âge classique – Folie et déraison (Istoria nebuniei în epoca clasică, nebunie și nesăbuință
  • Jean Delumeau, Liniștiți și ocrotiți. Sentimentul de securitate în Occidentul de altădată, Mărturisirea și iertarea. Dificultățile confesiunii. Secolele XIII – XVIII, Grădina desfătărilor. O istorie a Paradisul, Frica în Occident. Secolele XIV – XVIII. O cetate asediată
  • Giuseppe Ungaretti, Cele mai frumoase poezii, Bucuria, Viața unui om
  • Giuseppe Tomasi di Lampedusa, Ghepardul
  • Adeline Virginia Woolf (Adeline Virginia Stephen), Călătorie în larg (The Voyage Out),  Noapte şi zi (Night and Day), Camera lui Jacob (Jacob’s Room), Doamna Dalloway (Mrs Dalloway), Spre far (To the Lighthouse), Valurile (The Waves),  Orlando, O cameră separată (A Room of One’s Own), Anii (The Years,  Între acte (Between the Acts).
  • Thomas Stearns Eliot, The Waste Land (Țara pierdută), Four Quartets (Patru Cvartete)
  • Edgar Allan Poe, Aventurile lui Gordon Pym” (The Narrative of Athur Gordon Pym), „Prăbuşirea casei Usher” (The Fall of the House of Usher), „Cărăbuşul de aur” (The Gold Bug), „Pisica neagră” (The Black Cat), „Butelia de Amontillado”” (The Cask of Amontillado),  Corbul (The Raven), Misterul lui Marie Roget si alte povestiri, „Scrisoarea furată” ( The Purloined Letter), „Inima care-și spune taina” ( The Tell-Tale Heart), „Hruba și pendulul” (î The Pit and the Pendulum)
  • Mark Twain (pseudonimul literar al lui Samuel Langhorne Clemens), Aventurile lui Tom Sawyer, Prinț și cerșetor, Aventurile lui Huckleberry Finn,  Un yankeu la curtea regelui Arthur.
  • Ezra Weston Loomis Pound, Collected Poems”,  și ”The Cantos of Ezra Pound”
  • William Cuthbert Faulkner, Soldier’s Pay (Plata soldatului), Mosquitoes (Țânțarii),
  • The Sound and the Fury (Zgomotul și furia), As I Lay Dying (Pe patul de moarte), Sanctuary (Sanctuar), Light in August (Lumină de august), Absalom, Absalom!, The Unvanquished (Neînvinșii), Intruder in the Dust (Nechemat în țărână), Requiem for a Nun (Recviem pentru o călugăriță) .
  •  Ernest Hemingway, The Torrents of Spring (Torentele primăverii), Fiesta (The Sun Also Rises), Adio, arme (A Farewell to Arms), Death in the Afternoon (Moartea după-amiază), Pentru cine bat clopotele (For Whom the Bell Tolls), Bătrânul și marea (The Old Man and the Sea)
  • Aldous Leonard Huxley, Minunata lume nouă, Timpul are un sfârșit,
  • George Orwell, Ferma Animalelor, O mie nouă sute optzeci și patru
  • Bertrand Arthur William Russell, Credința unui om liber. Scrieri esențiale, vol.1, În căutarea fericirii, Elogiul inactivității, Eseuri sceptice, Credințele mele, Cunoașterea lumii exterioare, Religie și știință, Misticism și logică și alte eseuri, Problemele filosofiei, Istoria filosofiei occidentale, vol.1 & vol. 2, De ce nu sunt creștin
  • Gottlob Frege, Grundgesetze der Arithmetik ( “Fundamentele aritmeticii”), Die Grundlagen der Arithmetik. Eine logisch mathematische Untersuchung über den Begriff der Zahl („Bazele aritmeticii. O cercetare logico-matematică asupra noțiunii de număr”)
  • Rainer Maria Rilke, Duineser Elegien (Elegiile duineze), Sonette an Orpheus (Sonete către Orfeu),Poèmes français: Vergers, suivi des Quatrains Valaisans ( Viile, urmate de catrene valesiene), Les Roses (Trandafirii),  Les Fenêtres (Ferestrele)
  • Emile Durkheim, Diviziunea muncii sociale, Regulile metodei sociologice, Sinuciderea, Formele elementare ale vieții religioase, Educația morală, Sociologia și filozofia
  • Dimitrie Gusti, Egoismus und Altruismus, Cosmologia elenă, Sociologia militans, Cunoaștere și acțiune în serviciul națiunii, Problema sociologiei, La science de la realite sociale, Enciclopedia României. Vol. I-IV
  • André Gide, La Tentative amoureuse (Tentativa amoroasă), L’Immoraliste (Imoralistul), La Porte étroite (Poarta îngustă), Isabelle, Les Caves du Vatican (Pivnițele Vaticanului), Les limites de l’art , Interviews imaginaires (Interviuri imaginare), Poétique .
  • Knut Hamsun, Sult („Foamea”)
  • André Breton, Manifestul suprarealist
  • Paul Claudel, Tête d’Or (Cap-de-Aur), La Ville (Orașul), La Jeune Fille Violaine (Fecioara Violaine), Partage de Midi (Cumpăna amiezii), Art poétique (Arta poetică), L’Annonce à Marie (Îngerul i-a vestit Mariei), Le Chemin de la Croix (Calea Crucii), Nuit de Noël (Nouaptea de Crăciun), Le Soulier de Satin (Pantoful de Satin), Commentaires à l’Apocalypse (Comentarii la Apocalipsa), L’Histoire de Tobie et de Sara.
  • Georg Simmel, Religia, Despre secret și societatea secretă,  Filosofia banilor, Cultura filosofică, Sociologia, Introducere în știința eticii, Principalele probleme ale filosofiei
  • Max Weber, Omul fără însușiri ( germană Der Mann ohne Eigenschaften), Rătăcirile elevului Törless (Die Verwirrungen des Zöglings Törless), Trei femei (Drei Frauen).
  • Robert Musil, Omul fără însușiri ( Der Mann ohne Eigenschaften), Die Verwirrungen des Zöglings Törless(Rătăcirile elevului Törless), Trei femei(Drei Frauen)
  • José Ortega y Gasset, Către o filosofie a istoriei, Eseu despre dragoste, Omul și poporul, Ce e filosofia?, Omul și criza, Câteva lecții de metafizică, O interpretare a istoriei universale
  • Francis Scott Key Fitzgerald, Dincoace de Paradis („This Side of Paradise” ), Cei frumoși și blestemați („The Beautiful and Damned”, Marele Gatsby („The Great Gatsby”, Blândețea nopții („Tender Is the Night”, Ultimul magnat(„The Last Tycoon”).
  • Jack London( John Griffith Chaney), Colț alb (White Fang), Călcâiul de fier (The Iron Heel), Lupul de mare, Martin Eden.
  • John Ernst Steinbeck, Cupa de aur (Cup of Gold), Pășunile Raiului (The Pastures of Heaven), Poneiul roșu (The Red Pony), Unui Dumnezeu necunoscut (To a God Unknown), Șoareci și oameni (Of Mice and Men), Fructele mâniei (The Grapes of Wrath), Marea lui Cortez (Sea of Cortez), Perla (The Pearl), La răsărit de Eden (East of Eden), Joia dulce (Sweet Thursday), Iarna vrajbei noastre (The Winter of Our Discontent)
  • Sigmund Freud, Introducere în psihanaliză, Prelegeri de psihanaliză, Psihopatologia vieții cotidiene, Dincolo de principiul plăcerii, Interpretarea viselor, Scrieri despre literatură și artă, Psihologia inconștientului, Psihanaliză și sexualitate, Totem și tabu, Moise și monoteismul, Angoasă în civilizație
  • Carl Gustav Jung, Freud și psihanaliza, Tipuri psihologice, Arhetipurile și inconștientul colectiv, Psihologia fenomenelor oculte,  Despre fenomenul spiritului în artă și știință, Psihologia religiei vestice și estice, Psihologie și alchimie,  Imaginea omului și imaginea lui Dumnezeu
  • Viktor Frankl, „Man’s search for meaning” (Omul în căutarea sensului vieții, Teoria și terapia nevrozelor, Introducere în logoterapie și analiza existențială
  •  Alfred Adler, Teoria și practica psihologiei individuale, Cunoașterea omului, Sensul vieții
  • Stefan Zweig, Magellan, Secret arzător, Jucătorul de șah, Lumea de ieri
  • Samuel Beckett, Malone murind, En attendant Godot (Așteptându-l pe Godot), No’s Knife (Cuțitul lui Nu), Eleutheria, Fin de partie (Ultimul joc).
  • James Augustine Aloysius Joyce, Muzică de cameră (Chamber Music, poeme, Oameni din Dublin, Portret al artistului în tinerețe (A Portrait of the Artist as a Young Man, Exilați, Ulise (Ulysses), Poezii de doi bani fiecare (Pomes Penyeach), Veghea lui Finnegan (Finnegans Wake)
  • James George Frazer, The Golden Bough (Creanga de Aur), The Belief in Immortality and the Worship of the Dead, 3 volumes, Folklore in the Old Testament Studies in Comparative Religion Legend and Law, The Worship of Nature, Totemism, Devil’s Advocate The Fear of the Dead in Primitive Religion.
  • Oswald Arnold Gottfried Spengler, Der Untergang des Abendlandes (Apusul occidentului), Der Mensch und die Technik. Beitrag zu einer Philosophie des Lebens (Omul și tehnica. Contribuții la o filosofie a vieții), Omul și filozofia vieții
  • Nicolai Hartmann, Ethik, Neue Wege der Ontologie, Ästhetik, Grundzüge einer Metaphysik der Erkenntnis, Zum Problem der Realitätsgegebenheit, Systematische Philosophie
  • Leo Frobenius, Paideuma
  • François Mauriac, La Chair et le Sang (Carnea și sângele), Le Baiser aux lépreux (Sărutul dat leprosului), Le Désert de l’amour (Pustiul dragostei), Le Nœud de vipères (Cuibul de vipere), Le Mystère Frontenac (Misterul Frontenac), Les Anges noirs (Îngerii negrii), La Pharisienne (Femeia fariseu), L’Agneau (Mielul)
  • Joseph Ernest Renan, Viața lui Isus⁠/Vie de Jésus
  • Antoine-Marie Roger, viconte de Saint-Exupéry, „Le Petit Prince“ („Micul prinț“ ), „La Citadelle“ („Citadela“ ), „Un sens à la vie“ („Să dai un sens vieții“ ), „Lettre à un otage“ („Scrisori către un ostatec“)
  • Elias Canetti, Orbirea („Die Blendung”), Nunta („Hochzeit”), Condamnații („Die Befristeten”,  Masele și puterea („Masse und Macht”).
  • Albert Einstein,  Cum văd eu lumea
  • Dimitrie Cantemir, „Divanul sau gâlceava înțeleptului cu lumea”, ”Metafizica”,  „Logica”.
  • Vasile Alecsandri, Doine și lăcrimioare, Poezii populare ale românilor adunate și întocmite de Vasile Alecsandri,  Fântâna Blanduziei, Ovidiu
  • Jean Nicolas Arthur Rimbaud, „Une Saison en enfer” („Un anotimp în infern”), „Les Illuminations” („Iluminările”).
  • Paul Ambroise Valéry, „Album de vers anciens” („Album de versuri vechi”, „Cahiers”( 1957-1961), „Le cimetière marin”, „La Crise de l’esprit” (Criza spiritului),
  • Mihai Eminescu, Luceafărul, Memento, mori, Scrisorile(I-V),Mai am un singur dor,  Epigonii, , Glossă, Egipetul, Pierdută pentru mine, zâmbind prin lume treci,  Geniu pustiu. Rugăciunea unui dac
  • Ion Creangă, Amintiri din copilărie,  Povești, Povestiri, Nuvele, Scrisori către Eminescu, Maiorescu, Vasile Conta, Slavici.
  • Ioan Slavici,  Mara, Povești, Nuvele etc.
  • Ion Luca Caragiale, O scrisoare pierdută, D-ale carnavalului, O noapte furtunoasă,  Năpasta.
  • Titu Liviu Maiorescu, Critice, Logica,  Eminescu și poeziile sale
  • Vasile Conta, Teoria fatalismului, Teoria ondulațiunii universal, Încercări de metafizică, Bazele metafizicii
  • P:P. Negulescu, Filosofia Renașterii, Geneza formelor culturii, Destinul omenirii
  • Constantin Rădulescu-Motru, F.W.Nietzsche. Viața și opera, Problemele psihologiei, Știință și energie, Sufletul neamului nostru. Calități bune și defecte, Românismul. Catehismul unei noi spiritualități, Psihologia poporului român, Etnicul românesc. Comunitate de origine, limbă și destin
  • Garabet Ibrăileanu, Adela, Scriitori români și străini
  • Edmund Husserl, Über den Begriff der Zahl. Psychologische Analysen (Despre conceptul de număr), Philosophie der Arithmetik. Psychologische und logische Untersuchungen (Filosofia aritmeticii),  Logische Untersuchungen. Erste Teil: Prolegomena zur reinen Logik (Cercetări logice – vol. I), Logische Untersuchungen. Zweite Teil: Untersuchungen zur Phänomenologie und Theorie der Erkenntnis (Cercetări logice – vol. II),  Philosophie als strenge Wissenschaft (Filosofia ca știință riguroasă), Ideen zu einer reinen Phänomenologie und phänomenologischen Philosophie. Erstes Buch: Allgemeine Einführung in die reine Phänomenologie (Idei directoare pentru o fenomenologie pură și o filosofie fenomenologică), Vorlesungen zur Phänomenologie des inneren Zeitbewusstseins (Prelegeri despre fenomenologia conștiinței interne a timpului),  Formale und transzendentale Logik. Versuch einer Kritik der logischen Vernunft (Logica formală și logica transcedentală), Mèditations cartèsiennes (Meditații carteziene), Die Krisis der europäischen Wissenschaften und die transzentale Phänomenologie: Eine Einleitung in die phänomenologische Philosophie (Criza științelor europene și fenomenologia transcedentală)
  • Martin Heidegger, Sein und Zeit / Ființă și timp, Was ist Metaphysik / Ce este metafizica ?, Kant und das Problem der Metaphysik / Kant și problema metafizicii,  Vom Wesen der Wahrheit / Despre esența adevărului, Einführung in die Metaphysik / Introducere în metafizică, Der Ursprung des Kunstwerkes / Originea operei de artă, Nietzsche, Brief über den Humanismus / Scrisoare despre umanism, Was heisst Denken ? / Ce înseamnă a gândi ?,Die Frage nach der Technik / Întrebarea privitoare la tehnică, Das Ende der Philosophie und die Aufgabe des Denkens / Sfârșitul filosofiei și sarcina gândirii, Heraklit, Parmenide, Repere pe drumul gândirii
  • Hannah Arendt, The Origins of Totalitarianism (Originile totalitarismului), The Human Condition (Condiția umană), Between Past and Future (Între trecut și viitor), Eichmann in Jerusalem: A Report on the Banality of Evil (Eichmann în Ierusalim. Un raport asupra banalității răului), On Revolution, Men in Dark Times, Thoughts on Politics and Revolution (Gânduri despre politică și revoluție), The Life of the Mind.
  • Karl Theodor Jaspers, Tratat de psihopatologie generală,  Filozofie (3 volume),  Von Der Wahrheit (Despre adevăr),  Filozofie și Existență
  • Gabriel Honoré Marcel, Existence et objectivité, Journal métaphysique, Être et avoir, Homo viator, Le Mystère de l’être, Les Hommes contre l’humain, Le Déclin de la Sagesse, L’homme problématique, Théâtre et religion, Présence et immortalité, La Dignité humaine, Pour une sagesse tragique et son au-delà sau piesele de teatru  Un Homme de Dieu, Rome n’est plus dans Rome, Croissez et multiplies, Mon temps n’est pas le vôtre.
  • Paul Johannes Tillich, The Protestant Era(Era protestantă),  Systematic theology (Teologia sistematică), vol I-III, The Courage to Be(Curajul de a fi), Theology of Culture(Teologia culturii), Dinamics of faith(Dinamica credinței ),  Love, Power, and Justice: Ontological Analysis and Ethical Applications
  • Jean-Paul Sartre, L’Être et le Néant. Essai d’ontologie phénoménologique (Ființa și neantul), L’existentialisme est un humanisme (Existențialismul este un umanism ),  La Nausée (Greața),  Le Mur (Zidul), Diavolul și bunul dumnezeu (Le Diable et le Bon Dieu), Muștele (Les Mouches), Cu ușile închise, Morți fără îngropăciune (Morts sans sépulture).
  • Simone de Beauvoir, Les Mandarins, Quand prime le spirituel, Memoriile unei fete cuminți, Al doilea sex, Toți oamenii sunt muritori, Femeia sfâșiată.
  • Albert Camus,  Mitul lui Sisif, Omul revoltat, Străinul, Ciuma, Căderea,
  • Jean-Luc Marion, Despre raţionalitatea Revelaţiei şi iraţionalitatea credincioşilor, Certitudini negative, Vizibilul şi revelatul. Teologie, metafizică şi fenomenologie, Fenomenul erosului
  • Michel Henry, Eu sunt Adevărul. Pentru o filozofie a creștinismului, Întrupare. O filozofie a trupului,  Cuvintele lui Hristos
  • Jean Yves-Lacoste, Fenomenalitatea lui Dumnezeu, Timpul – o fenomenologie teologică
  • Simone Weil, Greutatea și harul (La pesanteur et la grâce), Humanitas, Autobiografie spirituală (Autobiographie spirituelle), Humanitas, Forme implicite de iubire a lui Dumnezeu, L’Enracinement, Attente de Dieu, Lettre à un religieux, Oppression et Liberté
  • Jorge Luis Borges,  Istoria universală a infamiei/Historia universal de la infamia, Grădina potecilor ce se bifurcă /El jardín de senderos que se bifurcan, Ficțiuni/ Ficciones,  Aleph/ El Aleph, Cartea de nisip / El libro de arena, La biblioteca de Babel, Cartile și noaptea/Los libros y la noche.
  • Ernesto Sábato, Tunelul , Despre eroi și morminte, Abaddón, exterminatorul sau eseuri  precum  Antes del fin (Înainte de tăcere), El escritor y sus fantasmas (Scriitorul și fantasmele sale).
  • Gabriel García Márquez, Ojos de perro azul (Frunze uscate), Relato de un náufrago(Povestea unui naufragiat), El canibal, (Canibalul), Un día después del sábado(O zi după sâmbătă), Los funerales de la Mamá Grande (Funeraliile bunicii), Cien años de soledad, (Un veac de singurătate), El otono del patriarca, 1975 (Toamna patriarhului), Crónica de una muerte anunciada (Cronica unei morți anunțate), El amor en los tiempos del colera (Dragostea în vremea holerei), Vivir para contarla (Să trăiești și să povestești), Memorias de mis putas tristes, 2004 (Amintirile curvelor mele triste), El rastro de tu sangre en la nieve (Urma sângelui tău pe zăpadă), Del amor y otros demonios (Despre dragoste si alti demoni).
  •  Mario Vargas Llosa, Orașul și câinii, Casa verde, Elogiul mamei vitrege, Conversație la Catedrală, Războiul sfârșitului lumii, El hablador (Povestașul),  (1987) (traducere Coman Lupu, Calea spre paradis,  trrad îmn lb. română cu titlul  „Paradisul de după colț”, Mătușa Julia și condeierul, Scrisori către un tânăr romancier, Adevărul minciunilor, Tentația imposibilului.
  • Pablo Neruda (pseudonimul lui Neftalí Ricardo Reyes Basoalto), Crepusculario (Crepuscular), Veinte poemas de amor y una canción desesperada (Douăzeci de poeme de dragoste și un cântec de deznădejde), Tentativa del hombre infinito (Încercarea omului infinit), El hombre entusiasta (Omul entuziast), Residencia en la tierra( Reședința pe pământ), Canto General (Cânt general), Cien sonetos de amor (O sută de sonete de dragoste).
  • Carlos Fuentes, La muerte de Artemio Cruz( Moartea lui  Artemio Cruz), Terra Nostra, La cabeza de la hidra (Capul hidrei), Cantar de ciegos (Cântecul orbilor), Constancia și alte povești pentru fecioare, „Din întreaga lume”, “Geografía de la novela”,  “Geografia romanului”, Adán în Edén „Din întreaga lume”.
  • Julio Cortázar, Șotron, Examenul, Cartea lui Manuel
  • Stendhal( Henri-Marie Beyle), Mânăstirea din Parma,  Roșu și Negru
  • George Gordon Noel Byron, Don Juan,  Manfred, Prometeu, Întuneric, Cain
  • Gustave Flaubert, Doamna Bovary („Madame Bovary”), Educația sentimentală („L’Éducation sentimentale”)
  • Oscar Wilde, Portretul lui Dorian Gray, Ce înseamnă să fii onest
  • Thomas Mann, Buddenbrooks, Verfall einer Familie (Casa Buddenbrook), Der Zauberberg (Muntele vrăjit), Lotte in Weimar (Lotte la Weimar), Doktor Faustus, das Leben des deutschen Tonsetzers Adrian Leverkühn, erzählt von einem Freunde (Doctor Faustus, viața compozitorului german Adrian Leverkühn povestită de un prieten), Bekenntnisse des Hochstaplers Felix Krull (Mărturisirile escrocului Felix Krull),  Joseph und seine Brüder (Iosif și frații săi). A seciti  și nuvelele : Tristan, Tonio Kröger, Der Tod in Venedig (Moartea la Veneția) sau eseul Adel des Geistes (Noblețea spiritului).
  • Hermann Karl Hesse, Siddhartha („Siddhartha”), Lupul de stepă („Der Steppenwolf”), Mângâierea nopții („Trost der Nacht”),  Narcis și Gură de aur („Narziß und Goldmund”), Călătoria spre soare-răsare („Die Morgenlandfahrt”), Jocul cu mărgele de sticlă („Das Glasperlenspiel”).
  • Panait Istrati, Les Récits d’Adrien Zograffi / Povestirile lui Adrian Zografi, Kyra Kyralina, Oncle Anghel, Les Haidoucs: I. Présentation de Haidoucs, Les Haidoucs: II. Domnitza de Snagov, Enfance d’Adrien Zograffi / Copilăria lui Adrian Zografi, Codine, Adolescence d’Adrien Zograffi / Adolescența lui Adrian Zograffi, Mikhail, Vie d’Adrien Zograffi / Viața lui Adrian Zografi,  Confession pour vaincus. /„Spovedania unui învins”
  • Nikos Kazantzakis, Zorba Grecul, Hristos răstignit a doua oară, Raport către El Greco, Ultima ispită a lui Hristos, Fratricizii
  • Walter Bendix Schoenflies Benjamin, „Goethes Wahlverwandtschaften” (Afinitățile Elective ale lui Goethe, Ursprung des deutschen Trauerspiels (Originea dramei tragice germane), Einbahnstraße (Strada cu sens unic), Das Kunstwerk im Zeitalter seiner technischen Reproduzierbarkeit (Lucrarea de artă în epoca reproductibilității sale tehnice
  • Theodor Ludwig Wiesengrund Adorno, Gesammelte Schriften, Negative Dialektik, Teoria estetica, Dialectica Iluminismului(Dialektik der Aufklärung), Philosophie und Musik, Minima Moralia, Personalitatea autoritară
  • Erich Seligmann Fromm, Interpretarea viselor, Psihopatologia vieții de zi cu zi, Trei eseuri despre teoria sexualității, Dincolo de principiul plăcerii, The Fear of Freedom, Psychoanalysis and Religion, The Forgotten Language; an introduction to the understanding of dreams, fairy tales, and myths, The Sane Society, Marx’s Concept of Man, Beyond the Chains of Illusion: my encounter with Marx and Freud, The Dogma of Christ and Other Essays on Religion, Psychology and Culture, The Heart of Man, its genius for good and evil, Socialist Humanism, You Shall Be as Gods: a radical interpretation of the Old Testament and its tradition, The Nature of Man, The Crisis of Psychoanalys, To Have or to Be?, For the Love of Life, The Art of Being , The Art of Listening, On Being Human
  • Jürgen Habermas, Despre conștiința Europei.Un eseu, Discursul filosofic al modernitatii. 12 prelegeri, Transformarea structurală și sfera publică, Spre o societate rațională
  • Herbert Marcuse, Omul unic dimensional, Dimensiunea estetică: spre o critică a esteticii marxiste
  • Max Horkheimer, Eclipsa rațiunii, Între Filozofie și Știință Socială, Dialectica Iluminismului, carte scrisă împreună cu Theodor W. Adorno
  • Franz Oppenheimer, Der Staat( Statul)
  • Ludwig Josef Johann Wittgenstein, Tractatus logico-philosophicus, Însemnări postume, Caietul albastru, Cercetări filozofice, Despre certitudine,  Lecții și convorbiri despre estetică, psihanaliză și credință religioasă
  • André Malraux, La condition humaine, („Condiția umană”),  La voie royale, („Calea regală”), Speranța (L’Espoir)
  • Camil Petrescu, Doctrina substanței, Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, Patul lui Procust, Jocul ielelor, Danton
  • D.D. Roșca, Prelegeri de estetică, Însemnări despre Hegel, Influenţa lui Hegel asupra lui Taine Existenţa tragică, Prelegeri de filosofie a istoriei.
  • Lucian Blaga, Poemele luminii, Pașii profetului,  În marea trecere,  Lauda somnului,  La cumpăna apelor,  La curțile dorului, Nebănuitele trepte, Cântecul focului, Corăbii cu cenușă, Ce aude unicornul, Zamolxe, mister păgân, Tulburarea apelor,  Meșterul Manole, Cruciada copiilor, Trilogia cunoașterii în trei volume: Eonul dogmatic, Cunoașterea luciferică, Cenzura transcendentă, Trilogia culturii în trei volume: Orizont și stil, Spațiul mioritic, Geneza metaforei și sensul culturii, Trilogia valorilor, Știință și creație, Gândire magică și religie, Artă și valoare, Trilogia cosmologică, Diferențialele divine, primul din această ultimă trilogie,  Pietre pentru templul meu, Hronicul și cântecul vârstelor, Luntrea lui Caron, Cultură și cunoaștere, Filosofia stilului, Fenomenul originar,   Elogiul satului românesc,  Religie și spirit,  Despre conștiința filosofică,  Experimentul și spiritul mathematic, Ființa istorică
  • Mihail Sadoveanu, Neamul Șoimăreștilor, Venea o moară pe Siret, Țara de dincolo de neguri, Hanu-Ancuței, Împărăția apelor, Baltagul, Nunta domniței Ruxandra, Creanga de aur, Locul unde nu s-a întâmplat nimic, Viața lui Ștefan cel Mare,  Frații Jderi,  Ostrovul lupilor, Mărturisiri
  • Gib Mihăescu, Brațul Andromedei,  Rusoaica, Femeia de ciocolată, Zilele și nopțile unui student întârziat,  Donna Alba, Pavilionul cu umbre
  • Anton Holban, Bunica se pregătește să moară, Conversații cu o moartă, O moarte care nu dovedește nimic, Ioana, Jocurile Daniei.
  • George Călinescu, Principii de estetică, Cartea nunții, Enigma Otiliei, Bietul Ioanide, Scrinul negru, Viața lui Mihai Eminescu, Opera lui Mihai Eminescu, Istoria literaturii române de la origini până în present, Universul poeziei
  • Liviu Rebreanu, Proștii, Ion, Răscoala, Gorila, Pădurea spânzuraților, Adam și Eva, Ciuleandra , Jar.
  •  Nae Ionescu, Roza vânturilor, Corespondența de dragoste (epistolar cu Elena-Margareta Fotino), Curs de istorie a logicii, Curs de metafizică, Curs de filosofie a religiei.
  • George Coșbuc, Blestem de mama, Fulger, Balade și idile, Fire de tort, Drumul iubirii, Cântece de vitejie
  • Octavian Goga, poemele din volumele : Poezii, Ne cheamă pământul, Din umbra zidurilor, Cântece fără țară, Din larg.
  • Ion Agârbiceanu, Arhanghelii, Popa Man. Povestire după o legendă, Ceasuri de seară, Legea trupului. Povestea unei vieți, Legea minții. Povestea altei vieți, Jandarmul. O mare dramă în Maramureș, Strigoiul, București, Fața de lumină a creștinismului.
  • Rudolf Otto, Die Anschauung vom heiligen Geist bei Luther (Viziunea asupra Sfantului Duh la Luther), Kantisch-Fries’sche Religionsphilosophie (Filozofia religiei la Kant si Fries), Das Heilige (Sacrul), Aufsatze, das Numinose betreffend (Studii despre numinos),  West-ostliche Mystik (Mistica occidentals si cea orientala), Die Gnadenreligion Indiens und das Christentum (Religia harului in India si crestinismul), Reich Gottes und Menschensohn (lmparaitia lui Dumnezeu si Fiul Omului).
  • Gala Galaction( Grigorie Pisculescu), Bisericuța din Răzoare. Nuvele și schițe, De la noi la Cladova, Roxana, Papucii lui Mahmud, Doctorul Taifun, Rița Crăița,  Fantezie dramatică în trei acte.
  • Nichifor Crainic (un pseudonim al lui Ion Dobre ), Șesuri natale (versuri), Zâmbete în lacrimi (versuri), Țara de peste veac, Șoim peste prăpastie, Povestiri despre bunul Dumnezeu, eseu, Sensul teologic al frumosului, eseu, Rasă și religiune, eseu, Puncte cardinale în haos, eseu, Ortodoxia, concepția noastră de viață, Nostalgia paradisului, eseu, Dostoievski și creștinismul rus, Spiritualitatea poeziei românești, Sfințenia – împlinirea umanului, Zile albe – Zile negre, Memorii, Vol. I, Casa editorială „Gândirea”, Memorii, Pribeag în țara mea; Mărturii din închisoare; Memoriu: răspuns la actul meu de Teologie și filosofie, Publicistica
  • Vasile Voiculescu, Din țara zimbrului, Pârga, Poeme cu îngeri, Ultimele sonete închipuite ale lui Shakespeare, Zahei orbul (roman )
  • Dumitru Stăniloae, Viața și activitatea patriarhului Dosoftei al Ierusalimului și legăturile lui cu țările românești, Catolicismul de după război, Ortodoxie și românism, Poziția d-lui Lucian Blaga față de creștinism și Ortodoxie, Viața și învățătura Sf. Grigorie Palama, Iisus Hristos sau Restaurarea omului, Teologia Dogmatică și Simbolică. Manual pentru lnstitutele Teologice, 2 vol.,  (în colaborare cu profesorii Nicolae Chițescu, Isidor Todoran și loan Petreuță), Teologia Dogmatică ortodoxă pentru Institutele Teologice, 3 vol., București, Teologia Morală ortodoxă pentru Institutele Teologice, vol. Ill. Spiritualitatea ortodoxă, Spiritualitate și comuniune în Liturghia ortodoxă, Chipul nemuritor al lui Dumnezeu, Reflectii despre spiritualitatea poporului român, Sfânta Treime sau La început a fost Iubirea, Națiune și creștinism, Filocalia sau culegere din scrierile Sfinților Părinți care arată cum se poate omul curăți, lumina și desăvîrși
  • Constantin Galeriu, Jertfă și răscumpărare
  • I. G. Coman, Miracolul clasic,
  •  George  Bacovia( George Andone Vasiliu), Plumb, Scîntei galbene, Bacău, Bucăți de noapte, Poezii, Comedii în fond, Stanțe burgheze.
  •  Tudor Arghezi (pseudonimul lui Ion Nae Theodorescu),  Cuvinte potrivite, Flori de mucigai, poezii, Cimitirul Buna-Vestire, roman parabolic, Ochii de papagal, Bilete de papagal, Litanii.
  • Ion Barbu(Dan Barbilian), Riga Crypto și lapona Enigel, După melci, Joc secund,
  •  Nicolae Iorga, Istoria imperiului otoman în 5 volume,  Istoria românilor,  dramele istorice : Învierea lui Ștefan cel Mare, Tudor Vladimirescu, etc., Istoria literaturii românești, Histoire de la vie Byzantine, La place des Roumains dans l’histoire universelle, Istoria lui Mihai Viteazul, Istoria bisericii românești și a vieții religioase a românilor.
  • Eugen Lovinescu, Istoria civilizației române moderne, Istoria literaturii române contemporane, Critice, T. Maiorescu și contemporanii lui, T. Maiorescu și posteritatea lui critică, Nuvele florentine, Aripa morții, Viața dublă, roma.
  • Ionel Teodoreanu, Lorelei, La Medeleni, Ulița copilăriei
  • Cezar Petrescu, Întunecare, Calea Victoriei, Aurul negru
  • Mircea Eliade, Isabel și apele diavolului, roman, Lumina ce se stinge, Maitreyi, Întoarcerea din rai, roman, Huliganii, Nuntă în cer, Secretul doctorului Honigberger, Pe strada Mântuleasa, Noaptea de Sânziene, În curte la Dionis, 19 trandafiri, Romanul adolescentului miop, Isabel și apele diavolului, Solilocvii, Oceanografie, Lumina ce se stinge, Alchimia asiatică,  Incercarea labirintului, Domnișoara Christina, Cosmologie și alchimie babiloniană, Yoga: Essai sur les origines de la mystique indienne,  Istoria  credințelor și ideilor religioase,  Mitul eternei raîntoarceri,  Tratat de istorie a religiilor, Sacrul și profanul, Mituri, vise și mistere, Nostalgia originilor, aspecte ale mitului, Jurnal  etc.
  • Ernest Bernea, Riturile, Crist și condiția umană, antropologie creștină, Timpul la țăranul român, Civilizația română sătească, Poezii populare în lumina etnografiei, Cadre ale gândirii populare românești, Editura Cartea Românească, Îndemn la simplitate, Spațiu, timp și cauzalitate la poporul român, Dialectica spiritului modern, Sociologie și etnografie românească – Ordinea spirituală
  •  Constantin Noica, Mathesis sau bucuriile simple, Concepte deschise în istoria filozofiei la Descartes, Leibniz și Kant, De caelo, Schiță pentru istoria lui cum e cu putință ceva nouPagini despre sufletul românesc,  Jurnal filosofic,  Douăzeci și șapte de trepte ale realului,  Rostirea filozofică românească,  Creație și frumos în rostirea românească,  Eminescu sau gânduri despre omul deplin al culturii românești, Despărțirea de Goethe,  Sentimentul românesc al ființei, Șase maladii ale spiritului contemporan,  Povestiri despre om, după o carte a lui Hegel: Fenomenologia spiritului,  Devenirea întru ființă, vol. I: Încercarea asupra filozofiei tradiționale; vol. II: Tratat de ontologie,  Trei introduceri la devenirea întru ființă, Scrisori despre logica lui Hermes,  De Dignitate Europae,  Jurnal de idei, Rugați-vă pentru fratele Alexandru, Simple introduceri la bunătatea timpului nostrum,  Introducere la miracolul eminescian
  •  Petre Țuțea, Bătrânețea și alte texte filosofice, București, Editura Viitorul Românesc, Reflecții religioase asupra cunoașterii, ediție îngrijită de Ion Aurel Brumaru, Philosophia perennis, Neliniști metafizice, Scrieri filosofice, vol. I, Scrieri filosofice, vol. II, Între Dumnezeu și neamul meu, 322 de vorbe memorabile ale lui Petre Țuțea, Problemele sau Cartea întrebărilor, Sistemele sau Cartea intregurilor logice, autonom-matematice, paralele cu intreguri ontice (fragment din „Omul”, vol. II), Lumea ca teatru. Teatrul seminar, Omul. Tratat de antropologie creștină.
  • Mircea Vulcănescu, Teoria și sociologia vieții economice. Prolegomene la studiul morfologiei economice a unui sat, În ceasul al 11-lea, Dimensiunea românească a existenței, Către ființa spiritualității românești, Editura Eminescu,  Bunul Dumnezeu cotidian: studii despre religie.
  •  Emil Cioran, Pe culmile disperării, Cartea amăgirilor, București, Schimbarea la față a României, Lacrimi și sfinți, Bucuresti, Amurgul gîndurilor, Îndreptar pătimaș, Singurătate și destin (antologie de texte îngrijită de Dan C. Mihăilescu, cu articole publicate în presa interbelică), Scrisori către cei de-acasă, Mon pays/Țara mea (scrisă  în lb.franceză, trad. în limba română în 1996,Précis de décomposition (Tratat de descompunere), Syllogismes de l’amertume (Silogismele amărăciunii), La Tentation d’exister (Ispita de a exista), Histoire et utopie (Istorie și utopie), La Chute dans le Temps (Căderea în timp), Le Mauvais Démiurge (Demiurgul cel rău), De l’inconvénient d’être né (Despre neajunsul de a te fi născut), Écartèlement (Sfârtecare), Exercices d’admiration: essais et portraits (Exerciții de admirație: eseuri și portrete), Aveux et anathèmes (Mărturisiri și anateme), Cahiers (Caiete), 1957-1972, Cahier de Talamanca (Caietul de la Talamanca).
  • Eugen Ionescu, Însinguratul, roman, Rinocerii,  Regele moare,  
  • Nicolae Aurelian Steinhardt,  Jurnalul fericirii, Prin alții spare sine,  Critică la persoana întâi, Dăruind vei dobândi
  • Ion Desideriu Sîrbu, Adio, Europa ! , Jurnalul unui jurnalist fără jurnal, Lupul și catedrala, roman distopic
  •  Nichita Stănescu, Sensul iubirii, O viziune a sentimentelor, Dreptul la timp, 11 elegii, Roșu vertical, Oul și sfera, Laus Ptolemaei, Necuvintele, Un pământ numit România, În dulcele stil classic, Cartea de recitire, Măreția frigului. Romanul unui sentiment, Clar de inimă, Starea poeziei, Epica Magna, Operele imperfecte, Carte de citire, carte de iubire, Noduri și semne, Oase plîngînd, Antimetafizica
  • Nicolae Labiș, Puiul de cerb, București, Primele iubiri, București, Lupta cu inerția, București, Primele iubiri, București, Moartea căprioarei
  • Jerome David „J.D.” Salinger, De veghe în lanul de secară ( The Catcher in the Rye)
  • Milan Kundera, Gluma (Žert), Viața e în altă parte(Život je jinde ), Insuportabila ușurătate a ființei (Nesnesitelná lehkost bytí), Cartea râsului și a uitării, (Kniha smíchu a zapomnění ), Valsul de adio, (Valčík na rozloučenou), Ignoranța, Nemurirea, Lentoarea.
  • Václav Havel, Petrecerea din grădină, Scrisori către Olga,  Puterea celor fără de putere , Arta imposibilului
  • Benedetto Croce, L’Estetica come scienza dell’espressione e linguistica generale (Estetica privită ca știință a expresiei și lingvistică generală), Logica come scienza del concetto puro (Logica privită ca știință a conceptului pur), Filosofia della practica (Filosofia practicii)
  • Giovanni Papini, Viața lui Isus, Un om sfârșit, Gog, Amurgul filozofilor, Diavolul
  • Cesare Pavese, „La luna e i falo” („Luna și focurile”), „Dialoghi con Leuco” („Dialoguri cu Leuco”)
  • Dino Buzzati Traverso, Deșertul tătarilor, O dragoste
  • Umberto Eco, Il nome della rosa, Il pendolo di Foucault, Il Cimitero di Praga, Opera aperta, Trattato di semiotica general,e Semiotica e filosofia del linguaggio, I limiti dell’interpretazione, In cosa crede chi non crede?( În ce cred cei care nu cred?)
  • John Robert Fowles, Magicianul,  Colecționarul, Iubita locotenentului francez
  • Gianni Vattimo,  Sfârșitul modernității, Gândirea slabă, Filosofia la timpul prezent, Viitorul religiei, Adevăr sau credința slabă, După moartea lui Dumnezeu,
  • Alessandro Baricco, Castelli di rabbia (Castele de furie), Seta (Mătase), Novecento. Un monologo (Novecento. Un monolog).
  • Jacques Derrida, Heidegger. Intrebarea privitoare la fiinta si istorie, Despre gramatologie, Spectrele lui Marx, Scriitura și diferența,
  • Gilles Deleuze, Diferență și repetiție, Ce este filosofia? (împreună cu Félix Guattari)
  • Jean François Lyotard, La phenomenology, La condition postmoderne, L’inhumai
  • Ernst Mayr, De la bacterii la om. Evolutia lumii vii
  • Werner Karl Heisenberg, Partea si intregul. Discutii in jurul fizicii atomice, Imaginea naturii ]n fizica contemporană, Pași peste graniță
  • Steven Weinberg, Primele trei minute, Descoperirea particulelor subatomice, Visul unei teorii finale
  • Stephen Hawking, Teoria Universală, Scurtă istorie a timpului, Visul lui Einstein și alte eseuri, Universul într-o coajă de nucă, Răspunsuri scurte la marile întrebări
  • Carlo Rovelli, Şapte scurte lecţii de fizică,  Realitatea nu e ceea ce pare. Structura fundamentală a lucrurilor, Ordinea timpului,  Cum să înțelegem teoria cuantică
  • Richard Dawkins, Gena egoistă, Un rîu pornit din Eden, Himera credinței în Dumnezeu, Ceasornicarul orb, Dumnezeu, o amăgire
  • Stéphane Lupasco, Logica dinamică a contradictoriului
  • Basarab Nicolescu, Noi particula și lumea, Ce este realitatea? Transdisciplinaritatea (manifest)
  • Hans Küng, Credo – Simbolul apostolic explicat oamenilor din zilele noastre, Inceputul tuturor lucrurilor: Stiinta si religie, Femeia in creștinism, De ce sunt încă creștin, Există Dumnezeu? Un răspuns pentru azi
  • René Girard, Violența și sacrul
  • Marin Preda, Moromeții, Risipitorii,  Intrusul,  Imposibila întoarcere, Marele singuratic,  Întâlnirea din pământuri, Delirul, Viața ca o pradă, Cel mai iubit dintre pământeni
  • Radu Petrescu, Matei Iliescu, Ocheanul întors,Catalogul mișcărilor mele zilnice
  • Augustin Buzura, Absenții, Vocile nopții, Drumul cenușii, Recviem pentru nebuni și bestii, Ed. Semne, București, Raport asupra singurătății
  • Ioan Petru Culianu, Eros și magie în Renaștere, Călătorii în lumea de dincolo, Gnozele dualiste ale Occidentului. Istorie și mituri, Păcatul împotriva spiritului, Arborele gnozei: mitologia gnostică de la creștinismul timpuriu la nihilismul modern, Experiențe ale extazului, Hesperus (roman)
  • Andrei Marga, Introducere în metodologia și argumentarea filosofică, Reconstrucția pragmatică a filosofiei, Introducere în filosofia contemporană, Religia în era globalizării, Ascensiunea globală a Chinei,  Pragmatismul reflexiv. Încercare de construcție filosofică,  Ordinea viitoare a lumii,  Europa și Israelul. O simbioză istorică
  • Gabriel Liiceanu, Tragicul. O fenomenologie a limitei și depășirii, Încercare în politropia omului și a culturii,  Om si simbol. Interpretări ale simbolului în teoria artei și filozofia culturii, Jurnalul de la Păltiniș, Apel către lichele, Despre limită, Itinerariile unei vieți: Emil Cioran – Apocalipsa după Cioran, Declarație de iubire, Ușa interzisă (Jurnal), Despre minciună, Despre ură, 18 cuvinte-cheie ale lui Martin Heidegger, Nebunia de a gândi cu mintea ta, Ce gândește Dumnezeu?
  • Andrei Pleșu, Călătorie în lumea formelor, Pitoresc și melancolie: o analiză a sentimentului naturii în cultura europeană, Minima moralia (elemente pentru o etică a intervalului), Cartea românească, 1988, Dialoguri de seară, Jurnalul de la Tescani, Limba păsărilor, Despre îngeri, Parabolele lui Iisus: adevărul ca poveste, Despre inimă și alte eseuri, Despre destin (coautor Gabriel Liiceanu).
  • Horia-Roman Patapievici, Cerul văzut prin lentilă, eseuri, Zbor în bătaia săgeții, Bildungsroman, Politice, Omul recent, Ochii Beatricei sau cum arată cu adevărat lumea lui Dante,  Despre idei și blocaje,  Ultimul Culianu,  Partea nevăzută decide totul, Două eseuri despre paradis, Anii urii.
  • Ioan Alexandru, Cum să vă spun, Viața, deocamdată, Infernul discutabil, Vămile pustiei, Gramatica limbii ebraice vechi, Imnele Transilvaniei (1976), Imnele Transilvaniei (ediția a doua, revăzută și adăugită 1978); Imnele Transilvaniei, Imnele Moldovei, Imnele Țării Românești, Pământ transfigurat , Imnele iubirii (1983), Imnele iubirii (ediția a doua, adăugită, Imnele Maramureșului
  • Adrian Păunescu, Repetabila povară, Pământul deocamdată, Iubiți-vă pe tunuri
  • Cezar Ivănescu, Muzeon, Fragmente din Muzeon, Doina, Alte fragmente din Muzeon, Sutrele muțeniei.
  • Horia Bădescu, Marile Eleusii, Recurs la singurătate, Furcile caudine, Lieduri, Vei trăi cât cuvintele tale, Joia patimilor(roman).
  • Mircea Dinescu,  Invocație nimănui, Elegii de când eram mai tânăr, Proprietarul de poduri (stampe europene), La dispoziția dumneavoastră, Teroarea bunului simț, Democrația naturii, Exil pe o boabă de piper, O beție cu Marx, Fluierături în biserică, antologie, Scaunul cu trei picioare
  • Ileana Mălăncioiu, Pasărea tăiată, Ardere de tot, Sora mea de dincolo, Urcarea muntelui
  •  Virgil Ciomoș, Timp și eternitate
  • Aurel Codoban, Structura semiologică a structuralismului, Sacru și ontofanie,
  • Mircea  Cărtărescu,  Nostalgia
  • Ion Mureșan, Cartea de iarnă,  Paharul
  • Sorin Lavric, Ontologia lui Noica. O exegeză, Noica și mișcarea legionară, 
  • Florin Octavian et al., Castalia. Anuar de arte speculative. vol. I. Infinitul
  •  Dinu-Grigore Moș, Florin Octavian, Caiete de Dogmatică, vol. I. Arhitectonică și apofatism
  • Vasile Chira, Orologiul(roman), Fuga din Marsupiu(roman),  Un om în cer(roman), Spitalul(roman),  Despre geniu și alte eseuri, Eseuri teologico-filosofice,Studii de inter-, pluri-și trandisciplinaritate,  Cartea întrebărilor(Scurt tratat de quidistică), Leul (roman),  O noapte fără Dumnezeu(dramă), Lecții de filosofie etc.
  •  Ovidiu Drâmba, Istoria teatrului universal, Istoria culturii și civilizației, Istoria literaturii universale; vol. I-II
  • Alexander Gottlieb Baumgarten, Estetica
  • Carmen Stoianov, Mihaela Marinescu, Istoria muzicii universale,
  • Ștefănescu Ioana, O istorie a muzicii universale
  • George Bălan, O istorie a muzicii europene, Arta de a înțelege muzica,  Muzica, temă de meditație filosofică,  Sensurile muzicii,  Dincolo de muzică
  • E. H. Gombrich,  O istorie a artei
  • Paolo Rossi, Nașterea științei moderne  în Europa
  • J. D. Bernal, Știința în istoria societății
  • Anthony Kenny, Filosofia antică,  Filosofia medievaă, Filosofia contemporană
  • Bertrand Russell – Istoria filosofiei occidentale , vol I și II
  • Frederick Copleston, A History of Philosophy(Istoria filosofiei ), vol I-XI
  • Andrei Marga, Istoria filosofie contemporane
  • Nicolae Balca, Istoria filosofiei antice
  • P.P. Negulescu , Filosofia renașterii
  • Ettiene Gilson, Filosofia medievală
  • J.M. Roberts, Odd Arne Westad,  Istoria lumii. Din preistorie pina in present
  • Olivier Nay, Istoria ideilor politice
  • Mihai Anitei – Istoria psihologiei
  •  Mihai-Iosif Mihai, Istoria psihologiei.
  • Ion Mânzat, Istoria psihologiei universale
  • Cristina Ionescu, Istoria Medicinei
  • Roxana Maria Albu – Anatomia si fiziologia omului
  • Giuseppe Cocchiara, Istoria folcloristicii europen
  • Ovidiu Bârlea, Istoria folcloristicii romanesti
  • Constantin, Cucoș, Istoria pedagogiei. Idei si doctrine pedagogice fundamentale
  • Ioan Râmureanu, Istoria bisericeasca universala
  • Ferdinand de Saussure, Curs de linvistică generală
  • Eugen Coșeriu, Lecții de lingvistică generală, Introducere în lingvistică
  • Noam Chomsky, Studies on Semantics in Generative Grammar
  • Ioana Em. Petrescu, Eminescu. Modele cosmologice și viziune poetică
  • Dr. Mircea Alexandru Birţ, „Geniul. De la neuroplasticitate la realitate”

         Unii vor obiecta, că viața e prea scurtă pentru a  citi toți autorii de pe lista lui  Chira. Total de acord. Dar în același timp, aș răspunde eu, viața este totuși suficient de lungă încât  să nu citiți  măcar  jumătate din lista mea.  E adevărat, viața este jenant, rușinos de scurtă. Dacă am calcula timpul în care ne bărbierim, facem baie, dormim, mâncăm, ne încheiem șireturile la încălțăminte etc., ne rămâne extrem de puțin  timp, să petrecem cu propria noastră sineitate.Abia apucăm  să zâmbim părinților din leagăn, să ne  sfârșim  mirarea și plânsul  la  impactul  cu neverosimilul  realității, să alergăm după câțiva fluturi, să ne ude câteva ploi, să furăm  doi pumni de cireșe și  sărutul  de pe  câteva perechi de buze,  să bâțâim puțin prin  bătătura lumii, să ne arătăm nasul în  societate, să facem olecuță de vâlvă,  că hop ne trezim  că se gată prăjitura dulce-amară a duratei, că  trebuie să ne așezăm în celălalt pat, în leagănul mai mare, să ne lăsăm legănați, nu de mâinile   sfinte ale mamei, ci  de  mâinile negre ale morții,

        Dacă mai ai  nenorocul să întălnești și câțiva cronofagi, doi/două-trei cretini/cretine care să-ți fure sau să-ți otrăvească  și puținele  clipe din  mica tolbă  cu timp, să-ți amărască picosecundele duratei, pieirea vine și mai curând.

        Am avea  nevoie  de cel puțin de 3 vieți ca să citim tot ce s-a scris esential pe pământ, de vreo două să gândim și să ne scriem operele, de una să iuibm, să ne căsătorim, să creștem copii, de alta să călătorim, de alta să câștigăm bani, de alta să ne ocupăm de propriul suflet etc.Pentru o devenire intelectuală, creatoare, spirituală  de excepție ar trebui citit cam tot, sau aproape tot ce am scris eu aici.  Dumneavoastră veți alege până unde să mergeți în funcție de profilul intelectual, temperamental,  de sensibilitate, de experiențele de viață și  de apetitul cognitiv.

         Nici eu nu am citit chiar pe toți autorii și  toate cărțile enumerate aici. Însă, așa cum a spus Noica în  “Povestiri despre om”,  unde vorbește despre “Fenologia spiritului”, a lui Hegel, sunt și cărți pe care dacă nu le citim, ne citesc ele pe noi.

        Nu poți vorbi pertinent despre  cauza ultimă a lumii, despre  Dumnezeu, despre infinit, despre libertate, despre adevăr, despre ființă, despre neant, despre sensul  vieții, despre  moarte, fără  cultură teologică, filosofică, științifică. Desigur oamenii își dau adesea cu părerea despre astfel de subiecte, în parc,  în piață sau în tren.Nu e nimic rău în asta. Periculos este  atunci când   această teologie și filosofie de “compartiment”, de “părtrunjel”   are pretenții de apodicticitate .

          Există firește și o  modalitate de a ajunge la Dumnezeu pe scutătură, există o teologie mistică, aplicată. Pentru  acest mod de a teologhisi, nu e nevoie de cultură, ci de rugăciune, post, asceză, despătimire.Dimpotrivă, cultura înaltă poate deveni la un moment dat un obstacol  în calea aderării  la sacru.Din acest motiv, Iisus din Nazaret și-a ales ucenicii  din piață, din pescărie , nu din Academie,nu din  Atena, nici  de la Roma, nici  din cercul marilor cărturari din Ierusalim, deoarece știa că un intelect prea cultivat, un om rafinat cultural nu este un bun conductor de dumnezeire. Cultura înaltă, filosofia, știința,  în mod paradoxal,  obturează  parțial accesul la gramatica sacrului.

           Astfel de blocaje se produc desigur atunci când e vorba de mistică, de sfințenie, de credința simplă, pură, nemediată cultural, rațional, științific. În cazul teologiei culte,   naturale, raționale,  a teologiei de catedră, a teologiei  interogative, abisale, apofatice, a teologiei transdisciplinare,  cultura, fie ea filosofică, lingvistică, literară, teologică, artistică, mitologică, științifică etc. este decisivă .

           Apropos de  raportul dintre sfințenie și  genialitate, trebuie spus că  există o taxonomie a fenomenului  geniologic.  Istoria spiritului consemneazaă nu doar genii speculative, filosofice,  literare, artistice, vocale,  componistice, științifice, ci și genii etice, care sunt sfinții(A se vedea Vasile Chira,  Despre geniu și alte eseuri, Editura “Eikon”, București, 2019).

           Prin urmare, lecturarea acestor cărți, dacă este făcută de  o persoană care posedă și calitățile native pe care le-am enumerat mai sus, are nu doar avantaje (cultura enciclopedică, satisfacția că poți dialoga  cu orice tip de intelectual, capacitatea de a vorbi liber pe orice temă, luxurianța ideatică, ușurătatea de a  scrie un text, eleganța stilistică etc.), dar și  dezavantaje (riscul  de a nu mai  găsi parteneri de discuție,  înfiriparea în suflet a spiritului dubitativ,  a deșertăciunii lumii, a absurdului. Se potae  ajunge la nonsens, la tristețțe, la  calvarul interogativ, la  quidisticcă,  la atitudini udemiologice, la frica  de moarte, la stări  abulice. Există   de asemenea riscul alienări față de lume, a neliniștii metafizice cronice, a depresiei  metafizicogene.

            Astfel de oameni de excepție sunt de cele mai multe ori  invidiați, marginalizați, părăsiți de  prieteni, prietene, soții, care nu pot îndura drama spiritului, nu  rezistă să fie martorii unei astfel de existențe tensionate, prin care se ceartă Dumnezeu cu sine.

           Pentru a-ți tihni de viață, este de preferat să alegi  acea “aurea mediocritas”(aurita cale de mijloc) despre care vorbea poetul Horațiu în Ode. Desigur, asta pentru cine  se poate opri  pe inetval.

            Cățărarea  pe Everestul   spiritului este  riscantă, dacă nu ai o imunitate spirituală  puternică. A privi de la acea altitudine  lumea, mușuroiul de furnici orgolioase, înseamnă vertij fizic și metafizic.

             Hiperluciditatea este boala autoimună a spiritului ! Viața există cu adevărat, așa cum   scria unul dintre cei mai mari filosofi români,   doar acolo unde nu este privită  cu atenție!

       Lector univ.Dr.Vasile Chira

 Facultatea de Teologie “Andrei Șaguna”

 Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu

       Scriitor, filosof, teolog și artist

The URI to TrackBack this entry is: https://vasilechira.wordpress.com/2024/01/03/care-este-reteta-unei-deveniri-intelectuale-de-exceptie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un comentariu